Oproep voor herzieningspunten certificatieschema PlanetProof
Het nieuwe schema geldt vanaf 1 januari 2026. De herziening heeft als doel om de eisen waar nodig en mogelijk aan te passen, zodat verdere stappen gezet kunnen worden in de verduurzaming van de productie. Hierbij wordt ook gekeken naar de uitvoerbaarheid van de eisen en de efficiëntie van het certificeringsproces.
SMK (Stichting Milieukeur) verzamelt inbreng onder alle belanghebbenden om tot wijzigingsvoorstellen te komen. Het College van Deskundigen Agrofood Plantaardig behandelt vervolgens de inbreng en besluit of dit wordt meegenomen in de herziening. Wijzigingsvoorstellen worden uitgewerkt in overleg met themawerkgroepen met specialisten. De voorstellen worden getoetst in klankbordgroepen van On the way to PlanetProof-telers, door sectorvertegenwoordigers en door een internationale begeleidingscommissie bestaande uit vertegenwoordigers van de verschillende belanghebbende partijen. Dit zal leiden tot een concept certificatieschema.
In het voorjaar van 2025 wordt het concept certificatieschema gepubliceerd en vindt een openbaar inspraakproces plaats. Het College van Deskundigen neemt de reacties vanuit het inspraakproces mee in de besluitvorming. De nieuwe versie van het schema wordt volgens planning in november 2025 gepubliceerd en geldt vanaf 1 januari 2026.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: PlanetProof SMK
Bron: PlanetProof SMK