Brabantse preitelers zoeken naar alternatieve tripsbestrijding: ‘Facelia lijkt te werken’
Ze hebben ‘bankerplanten’ ingezet om zo diverse natuurlijke bestrijders aan te trekken. Facelia lijkt de beste keuze na één teeltseizoen experimenteren. „De plant is zeer nachtvorstgevoelig, waardoor deze doodvriest in de winter en er ‘schoon’ gestart kan worden in het nieuwe seizoen. Het heeft een hoge aantrekkingskracht van nuttige (bodem)insecten, zoals kortschildkevers en gaasvliegen. Deze insecten zorgen voor een natuurlijke bestrijding van de trips. Bovendien trekt facelia tijdens de bloei ook veel bestuivers aan”, meldt Schoon Water voor Brabant in een bericht.
Vroeg en laat
Van Aert heeft de facelia niet vooraf volvelds ingezaaid, maar heeft om de 16 meter twee stroken met facelia ingezaaid tussen de prei. Bij van Aert stond herfstprei in mei-juni en bij Hendrickx stond late prei die eind juli geplant is.
Op de percelen van Hendrickx en van Aert zijn verschillende tellingen uitgevoerd. Er is meerdere keren visueel gescout op de aanwezigheid van trips, daarnaast zijn er monsters genomen van trips, natuurlijke vijanden in de prei (bovengronds) en monsters van trips, nuttige en overige bodembeestjes in de bodem. Dit is gedaan in de facelia, naast de facelia (in de prei) en midden in de prei.
Niet gespoten
De twee boeren zijn ‘Schoon Water-telers’, een project van de provincie, drinkwaterbedrijf Brabant Water, ZLTO en de waterschappen. Onderzoeksbureau CLM voert het project uit samen met Delphy en EcoConsult. Het gaat om reductie van gewasbescherming. Zo heeft Hendrickx uiteindelijk niet gespoten tegen trips op dit perceel. Hier stond ook late prei, waar over het algemeen wel minder tripsschade in komt te zitten. Toch komt het niet vaak voor dat telers niet spuiten. Bij van Aert is er één keer gespoten met Tracer.
Hendrickx heeft facelia als voorvrucht over het gehele perceel ingezaaid. Op 19 april heeft de ondernemer runderstalmest uitgereden en op 20 april gespit en facelia gezaaid. De facelia kwam mooi tot bloei en is vaak door voorbijgangers op de foto gezet. Op 26 juni is deze geklepeld en ingewerkt. „Dit was iets aan de late kant”, zegt hij. „Het beste is om zo’n 7-10 dagen na de bloei te klepelen om nakiemers in het volggewas te voorkomen.”
Uitbreiding
De proef wordt doorgezet en uitgebreid naar meer telers. Guido Sterk van IPM Impact die het project begeleidt: „We hebben kilogrammen kwaliteit oogst nodig, niet kilogrammen van natuurlijke vijanden in ons gewas.”
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: Alice Blok, CLM Onderzoek