Nieuwe Richtlijnen voor Effectieve Phytophthora-bestrijding in Aardappelteelt
Een van de belangrijkste richtlijnen voor resistentiemanagement is het mengen van fungiciden uit verschillende FRAC groepen. Fungiciden worden ingedeeld op basis van hun werkingsmechanisme in een specifieke FRAC groep. Verder, wordt geadviseerd om adviessystemen te gebruiken om fungicide-toepassingen beter te plannen op basis van weeromstandigheden en gewasgroei. De specifieke richtlijnen voor deze nieuwe benadering worden hieronder gespecificeerd.
Richtlijnen Phytophthora bestrijding aardappelen 2024
1. Altijd mengen met een fungicide uit een andere werkingsgroep
2. Afwisselen fungiciden uit verschillende werkingsgroepen
3. Gebruik een BOS adviessysteem om de fungicide bespuitingen op tijd uit te voeren. Bij snelle bladgroei en nat weer kan een spuitinterval van 4 -5 dagen noodzakelijk zijn om infecties te voorkomen.
Verandering in genotype populatie Phytophthora in 2023
In 2023 is er een verandering geconstateerd in de genotype populatie van Phytophthora in Nederland en omringende landen. De 4 genotypen die vorig jaar werden aangetroffen waren:
EU_ 43: meest gevonden genotype. Binnen dit genotype heeft zich resistentie ontwikkeld voor CAA fungiciden met de actieve stoffen mandipropamid en benthiavalicarb
EU_36: genotype met versnelde levenscyclus waardoor snellere uitbreiding van infecties plaatsvindt
EU_46: nieuw genotype verwant aan EU-43 eigenschappen/resistenties nog niet bekend
EU_13: komt het minste voor. Dit is het genotype wat al meer dan 20 jaar in Nederland voorkomt
De veranderingen binnen de Phytophthora populatie en de verwachte hoge ziektedruk in het voorjaar en zomer van 2024 zorgen ervoor dat er nieuwe adviezen en richtlijnen nodig zijn om Phytophthora beheersbaar te houden.
Een advies in dit opzicht is het gemengd inzetten van EDIPRO®, een fungicide op basis van propamocarb hydrochloride. Dit middel, dat systemisch werkt, is effectief gebleken in het remmen van de groei en verspreiding van Phytophthora in aardappelen. Wat EDIPRO® onderscheidt, is zijn unieke werkingsmechanisme, wat het een waardevolle aanvulling maakt op de bestaande fungiciden en helpt bij het beheersen van resistentieontwikkeling. De actieve stof van dit middel komt uit een andere werkingsgroep dan bijvoorbeeld de CAA fungiciden. Om deze reden kan EDIPRO® uitstekend ingezet worden als mengpartner en zorgen voor resistentiemanagement. EDIPRO® is een vloeibare SL formulering en mengt goed met andere fungiciden.
Het mengen van EDIPRO® met andere fungiciden blijkt bijzonder effectief te zijn, waarbij proeven hebben aangetoond dat deze aanpak niet alleen de Phytophthora-bestrijding verbetert, maar ook de ontwikkeling van resistente genotypen kan afremmen.
Onderzoek naar werking mengen EDIPRO® in 2023
Er zijn in 2023 diverse proeven in aardappelen uitgevoerd met het mengen van EDIPRO® met mandipropamid om de effectiviteit van deze mix te testen en om tevens te bepalen of de ontwikkeling van nieuwe genotypen beïnvloed kan worden door het mengen met EDIPRO®. Deze proeven hebben gelegen in Lelystad bij WUR en in Valthermond.
Hieronder is op de foto’s goed te zien dat door het mengen met EDIPRO® de effectiviteit van de Phytophthora bestrijding significant beter wordt.
In samenwerking met Wageningen Universiteit is bepaald welke genotypen van de Phytophthora-schimmel in de objecten voorkwamen. Per object zijn er 4 genotype bepalingen gedaan. In onderstaande tabel staan de resultaten vermeld:
Deze proeven hebben dus onder zeer hoge ziektedruk aangetoond dat het mengen met 1,2 L/ha EDIPRO® of 2 L/ha PROXANIL® zorgt voor voldoende bescherming tegen Phytophthora en tevens de ontwikkeling van het nieuwe genotype EU_43 stopt.
Klik hier voor meer informatie over EDIPRO®!
Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.