Aardappelzetmeeltelers in de knel
Landbouworganisaties (waaronder LTO Nederland) uit acht EU-lidstaten doen een beroep op alle EU-landbouwministers om zodanige ruimte te maken, dat de herverdeling in lidstaten over meerdere jaren kan worden uitgesmeerd. Veranderingen op bedrijven zijn dan makkelijker op te vangen.
Daling te abrupt
In een brief die eind vorige week naar de verschillende landbouwministeries is gestuurd, vragen de organisaties om aanpassing van de herverdelingsvoorstellen. Als die ongewijzigd zouden doorgaan, is de daling in toeslagen voor deze groepen ondernemers te abrupt. De landbouwministers uit de EU-landen vergaderen vandaag en morgen in Luxemburg. De herverdeling van premies en toeslagen in de lidstaten is een van de agendapunten.
Aanpassing is budgetneutraal
De toeslagen tussen boeren over zes of zeven jaar uitsmeren kost de Nederlandse overheid geen extra geld en dat geldt ook voor Brussel. Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland, een van de ondertekenaars van de brief, spreekt van een budgetneutrale aanpassing: “We accepteren de overgang naar dit nieuwe beloningssysteem , maar voor bepaalde categorieën boeren moet dit wel stap voor stap. Dan voorkom je dat bedrijven in problemen raken en in het ergste geval over de kop gaan. Daar is niemand mee gediend."
Nieuwe regels
De herverdeling van landbouwsubsidies, ook wel ‘interne convergentie’ genoemd, hangt samen met nieuwe regels in het EU-landbouwbeleid voor de periode 2014-2020, waarin naar een uniform betalingssysteem moet worden toegewerkt op basis van hectares. In Nederland zijn de toeslagen nog gebaseerd op historische rechten, waar grote verschillen in zitten. Ook in veel omringende lidstaten is dit het geval. Daar komt, als het aan de Europese Commissie ligt, verandering in: vanaf 2019 zijn moeten alle premies en toeslagen per hectare dezelfde zijn. Enkele groepen boeren, zoals de telers van zetmeelaardappelen, melkveehouder op intensief gevoerde bedrijven en kalverhouders, dreigen hierdoor geconfronteerd te worden met een schoksgewijze daling in hun toeslagen na 2013. Vooral in het eerste jaar is deze veel te abrupt, vinden de landbouworganisaties.