Column: Hedwig Boerrigter: Water is hot!
Eindelijk kunnen we in Europa een inhaalslag maken met moderne veredelingstechnieken. Dat gaat beslist helpen om sneller te beschikken over resistente en droogtegevoelige, kortom robuuste rassen. Sneller, maar snel genoeg?
Belangrijke regelgeving blijft namelijk fier overeind: de Kaderrichtlijn Water. Ons oppervlakte- en grondwater is sinds het jaar 2000 een stuk schoner geworden, maar is nog steeds niet schoon genoeg. De KRW-doelen halen in 2027 wordt steeds ingewikkelder. Ingewikkeld of onmogelijk? Er is een eindsprint nodig. We hebben tenslotte nog drie teeltseizoenen! Laten we alles uit de kast halen om de KRW-doelen te halen. Of beter, haal alleen iets uit je kast als het echt noodzakelijk is.
Er is een eindsprint nodig.
Het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer wil je hierbij graag helpen. Daarom vragen we samen met onze partners de komende tijd aandacht voor twee acties: acties gericht op slim bemesten en op emissiereductie.
Slimmer bemesten: niet te veel, wel genoeg. Wat je niet te veel bemest, kan ook niet uitspoelen. Wat is alleen genoeg? Daarvoor is het nodig dat je weet hoeveel stikstof er in je bodem zit. Je zou denken dat de bodem met al die regen helemaal is leeggespoeld, maar zodra de temperatuur stijgt word je bodem actiever. Wil je inzicht in hoeveel stikstof er nog in je bodem zit voorafgaand aan de teelt, vraag dan vóór 29 februari een gratis N-mineraalmeting aan.
De monsters worden in maart genomen. Hiermee krijg je inzicht in de beschikbare hoeveelheid N-mineraal, zodat je de bemesting hierop kunt afstemmen. Als je wilt weten of er tijdens de teelt bijbemesting nodig is, maak dan gebruik van de gratis BijmestMonitor. Deze bestaat uit een grond- en gewasanalyse. Op basis van deze gegevens ontvang je advies voor bijbemesting in het groeiseizoen. Vraag dit aan vóór 30 april.
Kom gluren bij je buren.
De tweede actie is gericht op emissiereductie. Op 27 maart organiseren BO Akkerbouw, LTO NL en DAW een webinar over emissiereductie en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De bestrijdingsmiddelenatlas gebruiken we om je te laten zien waar er welke problemen zijn met normoverschrijdingen, en we laten collega’s aan het woord om te vertellen hoe zij werken aan emissiereductie. De komende maanden herhalen we ook de emissiereductiesprint campagne van vorig jaar: tien tips om emissie te reduceren. Weet je ze nog?
Daarnaast zullen we ook komend seizoen weer in de regio demonstraties organiseren en bezoeken we demonstratiebedrijven. Kom gluren bij je buren en laat je helpen met de eerste stap op weg naar nog schoner water.
Ik wens je een voorspoedig teeltseizoen. Maar eerst: een tijdje geen regen.