Amper residu op ui of aardappel

Nederlandse aardappelen en groenten in de schappen van de supermarkt bevatten nauwelijks residuen. Bij veel buitenlandse producten is dat beeld anders. Dat blijkt uit de Meerjarenrapportage 'Bestrijdingsmiddelen in groente en fruit' van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA).
Aardappelen, uien, bloemkool, Europese broccoli, spinazie, rode biet, rode kool, witte kool en kiwi bevatten weinig residuen.
Overschrijdingen
Het aantal overschrijdingen van wettelijke normen in monsters uit Nederland en de Europese Unie is met 1 procent erg gering. De meeste overschrijdingen komen van buiten de Europese Unie, zoals Zuidoost-Azië, China, Kenia, Suriname, Turkije en de Dominicaanse Republiek. Maar dankzij strengere controles gaan ook deze landen steeds meer aan de strenge EU-eisen voldoen.
Bij slechts 15 van ongeveer 2.000 monsters die de NVWA in 2012 nam, werd een gezondheidsnorm overschreden.