Doel zetmeelproject deels gehaald
De verschillen tussen de percelen zijn echter behoorlijk groot. 'De laagste opbrengst was 7,8 ton en de hoogste zelfs 15,6 ton zetmeel per hectare', zegt Wijnholds. De gerealiseerde groei per dag in september was in een aantal gevallen nog behoorlijk.
De onderzoekers van PPO zijn bezig met het verwerken van de resultaten, om vervolgens te analyseren welke factoren het verschil kunnen verklaren tussen de gerealiseerde opbrengst en de mogelijke 15 ton zetmeel. Uiteraard wordt ook gekeken naar de verschillen tussen de percelen.
Trage beginontwikkeling
In juli ging Wijnholds er nog van uit dat het project zijn doelstelling van 15 ton zetmeel per hectare als eindopbrengst dit jaar niet zou halen. Dit zou met name een gevolg zijn van de trage beginontwikkeling van de aardappelen in het koude voorjaar.
Rendementsverbetering
In het project 20-15-10 draait het om rendementsverbetering in de teelt van zetmeelaardappelen. Het streven is er op gericht om in het jaar 2020 een opbrengst van 15 ton zetmeel per hectare te realiseren met een kostprijs van maximaal 10 euro per 100 kilo zetmeel. Avebe en PPO zijn dit jaar gestart met een groep van negen telers, afkomstig uit het hele zetmeelteeltgebied. Gezamenlijk is er gekeken naar wat er op de verschillende percelen gebeurt, en er worden verbeterpunten gezocht, die ook voor andere telers bruikbaar zijn.
Komende winter worden de uitgewerkte resultaten gepresenteerd. Daarnaast zijn de voorbereidingen gaande om het volgende jaar meerdere (studie)groepen 20-15-10 op te starten.