Verzilting: WUR ontdekt regulatoreiwit ter stimulering wortelgroei
Verzilting veroorzaakt wereldwijd grote oogstverliezen. Bijna 25 procent van de geïrrigeerde landbouwgrond op de wereld kampt met verzilting. In de toekomst zal het verziltingsprobleem verder toenemen. Dit als gevolg van een stijgende zeespiegel, toenemende droogte en hogere temperaturen.
Ontwikkeling zijwortels
In de praktijk blijkt dat een zoute bodem vooral een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van zijwortels. Planten hebben zijwortels nodig om water en voedingsstoffen op te nemen. De groei van deze wortels wordt gereguleerd door het hormoon auxine. Zout zorgt ervoor dat de plant signalen van dit hormoon minder goed oppikt, waardoor de ontwikkeling van zijwortels achterblijft.
Stimulans genen
Nu hebben onderzoekers van de WUR het moleculaire mechanisme van zijwortelvorming in de modelplant zandraket bestudeert. Uit eerder onderzoek is gebleken dat het eiwit LBD16 werkt als een schakelaar tussen auxine en de daadwerkelijke vorming van zijwortels. LBD16 stimuleert de genen die betrokken zijn bij het maken van zijwortels.
Stijging eiwit
Bij bestudering van zandraket blijkt dat de werking van auxine in een zoute omgeving weliswaar sterk afneemt, maar dat de hoeveelheid LBD16 juist stijgt. De WUR-wetenschappers ontdekten bovendien een andere activator: het eiwit ZAT6. Dit eiwit neemt de rol als regulator over van auxine. Bij de zoektocht naar deze activator voor LBD16 maakten de onderzoekers gebruik van machine-learning.
Weerbaardere gewassen
De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Plant Cell en vormen een belangrijke basis voor verder onderzoek naar de ontwikkeling van weerbaardere gewassen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Agrio archief
Bron: Wageningen University & Research