EU-natuurherstelwet nu van start na definitieve goedkeuring in EP
Deze wet zal een grote impact hebben op de landelijke gebieden in de EU, want ze maakt de natuurbescherming ook buiten de Natura 2000-gebieden veel strenger.
De EU-lidstaten krijgen nu twee jaar de tijd om hun plannen met de natuur conform de nieuwe wet te maken en aan de Europese Commissie ter goedkeuring voor te leggen. De eerste verplichting die de boeren wordt opgelegd is dat zij tegen 2030 30 procent van de natuurgebieden die momenteel nog in slechte staat verkeren herstellen. Het herstel van de bodemdiversiteit staat centraal in de nieuwe regelgeving.
'Grote kansen voor duurzame toekomst'
Volgens de Europese Commissie en de voorstanders van de nieuwe wetgeving biedt de wet ook grote kansen voor een duurzame toekomst voor de landbouw omdat een 'bodem die gezond is ook gezonde gewassen voort zal brengen'. De lidstaten mogen boeren die zich inspannen voor natuurbehoud extra financiële steun toekennen.
Het akkoord dat nu werd goedgekeurd, is het resultaat van de onderhandelingen in november vorig jaar tussen de lidstaten, de Europese Commissie en het EP. De stemverhoudingen: 329 stemmen waren voor het voorstel, 275 tegen bij 24 onthoudingen.
De SGP behoorde tot de partijen die het voorstel verwierpen. Echter bleken deze keer socialisten en groenen samen genoeg collega’s te hebben overtuigd om de wet erdoorheen te slepen. SGP-parlementslid Bert-Jan Ruisen reageerde ontgoocheld: „Het is een ongelukkig besluit. Dit zet ons platteland op slot, de effecten worden enorm. Een stikstofcrisis 2.0. Gemeenten en provincies hebben amper keuzevrijheid. Ecologen gaan de inrichting van ons land bepalen.”
LTO: Vergaande juridificering
LTO heeft sinds de aankondiging van het voorstel aangegeven voor natuurherstel te zijn, maar niet op deze manier: dit leidt tot vergaande juridificering van de opgaven die ons platteland nog verder onder druk zetten, aldus LTO.
De landbouworganisatie vindt het zeer zorgelijk dat er weer een Europese verordening is aangenomen, waarvan de uitwerking voor Nederland nog onduidelijk is. „Er wordt momenteel nota bene een impactanalyse uitgevoerd door de minister van Natuur & Stikstof over de gevolgen van de Natuurherstelwet voor Nederland – maar de conclusies hiervan zijn niet voorafgaand aan de stemmingen gedeeld met Europarlementariërs en Kamerleden.”
Als gevolg daarvan zullen de consequenties en beperkingen van deze wet voor de Nederlandse landbouw, en de rest van Nederland, pas later in de praktijk duidelijk worden: wanneer de verplichtingen waar Nederland zich nu aan committeert allerlei maatschappelijke activiteiten in Nederland verder op slot zetten. Dit is wat LTO betreft niet te verenigen met de bestaande doelen voor de verduurzaming van de landbouw en de noodzaak voor perspectief voor boeren en tuinders.
Vlaams ABS: Op eigen tempo
Die vrees leeft ook bij het Vlaamse Algemeen Boerensyndicaat (ABS). „De Vlaamse context met sterk versnipperde landbouw en natuur vraagt om een beleid waarin landbouwers zelf en op hun tempo kunnen bijdragen aan een voor iedereen leefbare en werkbare omgeving, maar niet op deze manier. Deze Natuurherstelwet leidt onmiskenbaar tot bijkomende juridificering die ons platteland en onze activiteiten nog verder onder druk zet.”
Het is volgens ABS zorgwekkend dat er opnieuw een Europese verordening is aangenomen, waarvan de uitwerking nog onduidelijk is, maar waarvan iedereen weet dat dit niet zonder gevolgen blijft voor onze sector.