‘Rigoureuzere aanpak ringrot’
Vervoersverbod
Nederland zou toe moeten naar een systeem waarbij, vergelijkbaar met een uitbraak van besmettelijke dierziekten, een vervoersverbod wordt ingesteld en verdachte partijen preventief uit de markt worden gehaald, zegt Willem in ’t Anker van handelshuis Meijer. Geen lichtvaardige aanpak, erkent hij, maar noodzakelijk.
Volgens voorzitter Kees van Arendonk van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) zou dit verreweg het beste zijn. Ook Jan van Hoogen, algemeen-directeur bij Agrico, pleit voor een dergelijke aanpak.
Stijgende kosten
Alle partijen zijn zich er terdege van bewust dat preventieve ruimingen van verdachte lijnen zal leiden tot sterk stijgende kosten. Suggestie is om dit via PotatoPol te financieren, maar dan zullen de lasten per teler voor deze onderlinge verzekering stijgen. ‘Dit moeten we als sector in zijn geheel dragen’, zegt Van Hoogen. ‘Collectief regelen.’
Belangrijk is dat telers zich bewust worden van wat ze zelf kunnen doen om de risico’s op een besmetting van ringrot te verkleinen. ‘Het overgrote deel van de besmettingen die tot nu toe in Nederland zijn gevonden, is het gevolg van onvoldoende bedrijfshygiëne en zorgvuldigheid’, zegt Frans Janssen, sectormanager akkerbouw bij de NVWA.
Hygiëneprotocol
Mede daarom heeft de pootgoedketen eerder dit jaar het PCC Hygiëneprotocol Ringrot gelanceerd. Hierin staan maatregelen waaraan alle partijen in de keten zich moeten houden om de kans op ringrot te minimaliseren.
Lees de reportage in de regiokranten Veldpost en Vee & Gewas die zaterdag 24 november zijn verschenen.