Breeders Trust controleert online platforms op verkoop pootgoed
Breeders Trust behartigt de belangen van de bij hen aangesloten Europese aardappelkweekbedrijven en heeft de eerste onrechtmatig aangeboden partijen al aangetroffen. De aanbieders zijn hierop aangesproken. In het geval verkopers de partijen niet uit de verkoop halen, kan de internationale kwekersorganisatie hen voor de rechter dagen.
Directeur Corné van Beers van Breeders Trust denkt dat een deel van de verkopers bewust handelt, een deel gebeurt echter ook onbewust. „Beide categorieën willen we stoppen. Bij de laatste groep is het vooral van belang om hen bewust te maken van het feit dat het strafbaar is wat ze doen.”
Fytosanitaire risico’s
Ook fytosanitaire risico’s spelen een rol in de illegale handel van aardappelen. Als er een quarantaineziekte, zoals ringrot, wordt vastgesteld dan zijn partijen die illegaal zijn verkocht veel moeilijker te traceren. „Je moet niet voor een paar euro winst de Nederlandse naam als pootgoedland te grabbel gooien.”
In de Zaaizaad- en Plantgoedwet is de handel in kwekersrechtelijk beschermde aardappelen vastgelegd. Handel in deze aardappelen mag alleen met toestemming van de raseigenaar. Alleen al het te koop aanbieden van dergelijke partijen is verboden.
Kwekersrecht
Het Nederlands kwekersrecht wordt verleend voor 25 jaar op bijna alle gewassen. Voor onder meer aardappelen en bloembollen geldt een termijn van 30 jaar.