RVO en bijna alle waterschappen verbeteren samen bufferstrook- en waterlopenkaart
Geen bufferstrook meer voor droge sloot
Als een sloottype toch niet klopt, moet dit twee keer worden aangegeven. Zowel in Mijn percelen als in de Gecombineerde Opgave (GO). RVO heeft daarvoor een stappenplan online staan. Dit loont, want vorig jaar heeft RVO 80 procent van de gemelde fouten moeten herstellen. Overigens verwacht de uitvoeringsinstantie dit jaar minder problemen, vanwege de nieuwe kaarten van de waterschappen.
Limburg, Vechtstromen en Noorderzijlvest
Er zijn wel uitzonderingen. Boeren in de gebieden van waterschap Vechtstromen en waterschap Limburg moeten de kaartlagen extra goed controleren. Het is deze waterschappen namelijk niet gelukt om nieuwe of verbeterde gegevens aan te leveren bij RVO. Boeren in het werkgebied van Noorderzijlvest kunnen het beste wachten tot na 15 maart met de GO. Dan volgt er namelijk een update, omdat er iets mis is gegaan met de nieuwe kaartlagen. Landeigenaren in deze waterschapsgebieden krijgen daar een mail over.
In 2024 zijn de regels iets veranderd als het aankomt op het type 'droge sloot'. RVO schrijft: 'De sloten die het hele jaar droog staan worden alleen gebruikt voor afvoer van regenwater. Deze ziet u in 'Mijn percelen' met het type 'Droge sloot'. Deze sloten hoeven geen bufferstroken meer te hebben. Dit ziet u terug in de kaartlaag Bufferstroken.'
Opletten met landschapselementen
Boeren moeten opletten met het opgeven van landschapselementen die voor subsidies mee kunnen tellen, zoals de ecoregelingen (GLB). Iemand die een landschapselement opgeeft moet eigenaar zijn, of een schriftelijke overeenkomst met de eigenaar kunnen overleggen bij controle. Dit geldt ook voor waterschappen die grond beschikbaar stellen en daar een algemene mededeling over hebben gedaan. Zo'n algemene mededeling op bijvoorbeeld de website van het waterschap is niet voldoende.
Boeren die met percelen in een NV-gebied liggen of nabij Natura 2000-gebieden (derogatievrije zone) krijgen daar automatisch een melding van in 'Mijn percelen' als ze de kaartlagen aanzetten. Dit heeft invloed op de mestplaatsingsruimte.
Kamerbrief GLB
Voor 1 maart (dus waarschijnlijk vandaag) verschijnt er nog een Kamerbrief over de GLB-basisvoorwaarde 4%-braakregeling waar Europa vanaf wil en de tarieven van de ecoregelingen (GLB). Boeren die meedoen aan de ecoregelingen kunnen ondermeer gebruikmaken van de simulatietool om uit te zoeken hoe ze scoren. Zaken die nieuw meetellen zijn precisiebemesting, precisiegewasbescherming en fertigatie. Voor verlengde weidegang binnen de ecoregelingen is een dubbele aanmelding noodzakelijk (bij Qlip en in de GO). Volgens RVO biedt dit meer flexibiliteit aan de melkveehouder om het weiden naar eigen inzicht in te richten.
De GO opent op 1 maart en kan worden ingevuld tot en met 15 mei. RVO verwacht minder problemen dan vorig jaar bij het invullen, omdat de sloot- en bufferstrokenkaartlagen zijn verbeterd, landschapselementen vorig jaar al zijn ingevuld en het systeem stabieler is gemaakt.