Percelen gezocht voor onderzoek naar ritnaalden
Als er voldoende ritnaalden worden gevonden, maken onderzoekers in overleg met de grondeigenaar of gebruiker een proefplan voor de teeltseizoen 2024, 2025 en 2026. Een langere termijnaanpak is noodzakelijk: bij ritnaalden kan tussen de eiafzet (door de kniptor) en schade aan gewassen wel drie tot vier jaar zitten. Dit betekent dat een teler ver vooruit moet kijken om ritnaaldschade te beperken. Een meerjarige strategie is bovendien nodig, omdat de aanpak met een eenmalige behandeling in veel gevallen niet meer volstaat. Ritnaalden kunnen grote schade aanrichten in diverse gewassen, zoals aardappelen.
Vier belangrijke bodemplagen
Een groep van dertien partijen binnen de agrarische sector werkt sinds 2022 samen aan de PPS Grondige aanpak bodemplagen. Binnen het project wordt onderzoek gedaan naar vier belangrijke bodemplagen: ritnaalden, emelten, wortelduizendpoten en ondergrondse springstaarten. Doel hiervan is om te komen tot duurzame en toekomstbestendige beheerssystemen tegen deze plagen. Ritnaalden, emelten, wortelduizendpoten en ondergrondse springstaarten zijn gerelateerd aan bodemkwaliteit en aan landuitwisseling met veehouders.
De partijen binnen de PPS zijn Cosun, Holland Fyto, Vavi, CropSolutions, Stichting Bloembollenonderzoek, Agrifirm, NAO, Van Iperen, BO Akkerbouw, IRS, Vertify, het ministerie van LNV en Wageningen UR. Aanmelden kan via de site van Crkls.
In de PPS Grondige Aanpak Bodemplagen wordt onder meer ook gewerkt aan een model dat voorspelt wat de kans op ritnaaldschade in een bepaald perceel is. Zo kunnen telers zich beter voorbereiden en maatregelen nemen om ritnaaldschade te beperken.