Voorlopige GLB-tarieven voor 2024 bekend, verplichte braaklegging niet nodig
De basispremie van 213,28 euro is iets lager dan de 220 euro die aanvankelijk was voorzien, maar hoger dan de 207 euro die de minister in november aan boeren garandeerde. De tarieven voor de ecoregelingen blijven, zoals eerder al is gemeld, 60 euro voor brons, 100 euro voor zilver en 200 euro voor goud.
De minister plaatst daarbij gelijk een winstwaarschuwing. Als er net zoals vorig jaar weer grote animo is onder boeren en het budget dus weer wordt overschreden, kan hij een korting van de ecotarieven niet uitsluiten. Adema wil dit wel voorkomen en in gesprek gaan met de Europese Commissie over welke mogelijkheden voor compensatie er zijn.
Flexibiliteit
Eén van de mogelijkheden die het kabinet al heeft doorgevoerd, is de aanpassing van het Nationaal Strategisch Plan. Daarmee is er meer ruimte om het budget te verschuiven tussen de basispremie en de ecoregeling. 'Deze grotere flexibiliteit is gericht op het zo goed mogelijk belonen van de duurzaamheidsprestaties die boeren leveren', legt Adema in de brief uit.
Instapeisen
Voor 2025 en de jaren daarna gaat de minister de instapeisen opnieuw tegen het licht houden. 'Om de transitie naar een duurzamere landbouw te blijven stimuleren zal het ambitieniveau van de ecoregeling de komende jaren stapsgewijs worden verhoogd, zoals afgesproken in het Nationaal Strategisch Plan. Op die manier kunnen we het beschikbare budget optimaal benutten om de doelen te bereiken', schrijft Adema in de Kamerbrief.
Basissteun
Het voorlopige tarief voor de basisinkomenssteun komt uit op 171 euro per hectare. Dit bedrag kan nog hoger uitvallen, afhankelijk van de uiteindelijke inschrijving voor de basispremie van de ecoregeling. 'Een hoger aantal hectares en een eventuele overheveling naar de ecoregeling zorgen voor lagere tarieven dan eerder was voorzien', aldus Adema.
Het budget voor de basisinkomenssteun gaat de komende jaren stapsgewijs omlaag. Het idee hierachter is dat de GLB-middelen meer doelgericht worden ingezet.
Vezelgewas
Op basis van aanvullende informatie over de teeltpraktijk van vezelgewassen is de waarde voor de eco-activiteit ‘vezelgewas’ in de twee regio’s herberekend voor 2024. Op basis hiervan zijn de waardes verhoogd ten opzichte van 2023. De waarde van een eco-activiteit is altijd gebaseerd op gederfde inkomsten en gemaakte kosten.
Aansluiting ecoregeling op ANLb
De aansluiting tussen de ecoregeling en het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) blijft een aandachtspunt. Het ANLb zit niet in de Gecombineerde opgave en ook niet in de simulatietool. De simulatietool laat dus niet zien of eco- en ANLb-activiteiten kunnen samengaan op hetzelfde perceel en wat daarvan de consequenties zijn. Dit is wel te zien via de cumulatietabel, die via de website van RVO te raadplegen is. Indieners kunnen zelf in de Gecombineerde opgave aangeven of zij van plan zijn eco- en ANLb-activiteiten op een perceel te combineren. 'Ik begrijp dat dit voor landbouwers en de collectieven vervelend is. Ik blijf onderzoeken of er mogelijkheden zijn de aanvraag beter te faciliteren', meldt Adema.
Systemen getest
Het invullen van de Gecombineerde opgave kan van 1 maart tot en met 15 mei. De minister verwacht dat dit soepeler gaat dan vorig jaar, omdat er geen grote wijzigingen zijn geweest in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en het mestbeleid. Daarnaast zijn er flinke verbeteringen doorgevoerd in het systeem.
Vrijstelling verplichte braak
De Europese Commissie kondigde medio februari aan dat het in 2024 niet verplicht is om vier procent van de landbouwgrond braak te laten liggen. Een voorwaarde is wel dat er dan een stikstofbindend gewas, vanggewas of een combinatie hiervan wordt geplant. Daarbij mag er geen gebruik gemaakt worden van gewasbeschermingsmiddelen.
Lidstaten kregen tot 29 februari de mogelijkheid om kenbaar te maken of ze van deze uitzonderingspositie gebruik willen maken. Nederland doet dit ook. Voor met name akkerbouwers die al een vanggewas telen kan dit volgens de minister van toegevoegde waarde zijn. In de Gecombineerde Opgave kan deze mogelijkheid nog niet aangevraagd worden in verband met late publicatie door de Europese Commissie. Hier wordt door het ministerie van LNV in overleg met de RVO nog een werkwijze voor gezocht.
Dit betekent dat boeren de GO vanaf morgen (1 maar) kunnen invullen en later geïnformeerd worden over deze maatregel.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Agrio archief
Bron: Tweede Kamer