Middelenproducenten gaan actief bijdragen aan bescherming van grondwater in grondwaterbeschermingsgebieden

Ondanks de strenge beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen kunnen stoffen afkomstig van deze middelen in het grondwater worden aangetroffen. In veel gevallen zijn het concentraties die onder de daarvoor geldende norm liggen. Voor een groot deel zijn de stoffen die worden aangetroffen afkomstig van gebruik in het verre verleden, in de tijd dat de normen en dus ook de gebruiksvoorschriften voor gewasbeschermingsmiddelen minder streng waren. Echter kunnen er ook stoffen worden aangetroffen van middelen die recenter zijn gebruikt. Hiervoor is mogelijk aanvullend beleid wenselijk, aldus CropLife NL.
De brancheorganisatie erkent dat actie nodig is om de normoverschrijdingen terug te dringen. De land- en tuinbouw heeft ingezet op verbetering van de kwaliteit van oppervlaktewater. Ook voor schoon water in Nederland is de kwaliteit van het grondwater van belang, voegt CropLife NL daar aan toe. Zo’n 60 procent van het Nederlandse drinkwater is afkomstig van grondwater.
Interpretatie van meetgegevens
Het verband tussen het gebruik van een bepaald middel en de aanwezigheid van stoffen in grondwater is vaak niet eenduidig. Daarom is goede interpretatie van de meetgegevens van belang om op basis van zo’n analyse na te gaan hoe belasting van het grondwater met een specifiek middel voorkomen kan worden, in aanvulling op de toelating.
Tijdens de Jaarbijeenkomst van CropLife NL, vandaag in Den Haag, heeft CropLife NL vier acties gepresenteerd om normoverschrijdingen in het grondwater aan te pakken: meedenken over de opzet van een early warning meetnet, duiden van meetgegevens, emissiereductieplannen opstellen en het stimuleren van precisielandbouw.
Emissie Reductie Plan
Het meetnet moet helpen bij een tijdige detectie van gewasbeschermingsmiddelen en andere stoffen. Hierdoor kan er mogelijk een relatie worden gelegd met de toepassing in specifieke teelten. Als deze stoffen zijn geduid kunnen, waar nodig, gerichte maatregelen worden genomen. Wanneer blijkt dat een stof structureel de normen overschrijdt, zal de producent dat de betreffende stof op de markt brengt een Emissie Reductie Plan (ERP) opstellen, om hiermee te werken aan het terugdringen van emissies naar het oppervlaktewater. Met precisietechnieken kunnen telers de volumes van gewasbeschermingsmiddelen sterk verminderen.

Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: CropLife NL