Wie volgt Teun de Jong op als NAV voorzitter?
Tot 1 juli blijft Teun de Jong (op de foto) in functie. Adrie Vermeulen (65) heeft samen met zijn vrouw Marleen en hun zoon Niels (30) een akkerbouwbedrijf dat zich kenmerkt door pootgoedteelt. Binnenkort neemt Niels het bedrijf over. Vader Adrie was naast voorzitter van coöperatie Agrico in het verleden ook betrokken bij de oprichting van Stichting Veldleeuwerik.
Bouwplan en bewaring
Zowel Adrie als Marleen zijn van begin af aan lid van de NAV, maar ook lid van LTO. Hun bedrijf is nu zo’n 165 hectare groot. Het bouwplan bestaat voor 40 procent uit wintergraan, 20 procent pootgoed, 20 procent zaaiuien, 10 procent winterpeen en 10 procent bietenproefvelden voor KWS.
“Onze zware zavel heeft echt rustgewassen nodig, maar het bedrijf draait op pootaardappelen, zaaiuien en winterpeen. We richten ons vooral op het thuisbedrijf en kunnen alle producten zelf opslaan”, luidt de toelichting bij het bouwplan.
Coöperatief bestuur
De activiteiten naast het bedrijf hebben Vermeulen inzichten gegeven die van belang zijn voor de toekomst van de Nederlandse akkerbouwsector. “De rode draad is bij mij altijd geweest dat boeren zelf aan het stuur zitten, of dat nou in een coöperatie is of in stichting Veldleeuwerik. Ik vind het belangrijk dat boeren op eigen wijze duurzaamheid gaan invullen.”
„Bij Veldleeuwerik maakte je een tienjarenplan, dat past bij jouw interesses en bedrijf. Toekomstbestendig dus! In een coöperatie kunnen leden middels eigenaarschap en zeggenschap richting geven aan de coöperatie. Dat is een groot goed, het is van belang dat leden zich dat realiseren.”
Doelsturing
De kandidaat NAV voorzitter is groot voorstander van doelsturing, waarmee je de motivatie en kennis van boeren aanwakkert. Hij zegt daarover: “De overheid moet richting geven over de doelen voor tien jaar vooruit, regel het maar. Als je het niet haalt moeten we wel stevig in gesprek.”
Een voorbeeld is het convenant duurzame gewasbescherming uit 2003 met als doel 95 procent reductie van de milieubelasting in 2010 ten opzichte van 1998, op een wijze die bedrijfseconomisch verantwoord is. “Dat hebben we toen ook nagenoeg gehaald. Het is essentieel dat er een visie komt hoe Nederland er over 50 jaar uit moet zien met welke landbouw en waar. Dat kan tot lastige keuzes leiden, maar het brengt meer eigen initiatief en ook meer duidelijkheid”, aldus Vermeulen.
Plantaardige toekomst
Hij vervolgt: “We moeten zelf ook in de spiegel kijken, kijken naar geopolitieke ontwikkelingen, klimaatverandering en naar wat de maatschappij vraagt. Wat betekent dat voor ons en welke positie nemen wij in? Het gaat mij om lange termijn visie, en niet defensief maar juist de akkerbouwsector toekomstperspectief bieden. Dit uiteraard in goede samenwerking met andere sectoren, we hebben elkaar nodig. Er zijn hobbels op de weg, maar plantaardig heeft de toekomst", benadrukt Vermeulen.
Bron: ledenblad NAV, maart 2024
PS: Adrie Vermeulen is betrokken bij de Vagabond Growers, een internationale kenniscooperatie voor agrarische ondernemers