Start proef zoetwaterberging Texel

Met de proefopstelling onderzoekt de provincie hoe een goed werkend en zelfvoorzienend systeem kan worden aangelegd, waarbij de baten moeten opwegen tegen de aanlegkosten. Doel van de proef is het delen van de kennis van zoetwateropslag op bedrijfsniveau. Dit om agrarische ondernemers in Noord-Holland te helpen bij de veranderende beschikbaarheid van zoet water.
Droge perioden
Zoet water is op Texel al geruime tijd een actuele kwestie. Het eiland kent vooral in het voorjaar lange droge perioden en heeft last van verdroging en verzilting. Agrariërs ondervinden daar nu al de gevolgen van. Volgens Smit worden die problemen in de toekomst alleen maar groter.
Drainagebuizen
Het proefperceel bestaat uit 4 keer 4 proefvelden waarop suikerbieten, tulpen, maïs en hyacinten worden geteeld. Op de drainagebuizen onder het perceel wordt een verzameldrain aangesloten, die via een regelunit in verbinding staat met een bassin. In het bassin wordt zoet water vastgehouden voor droge perioden. In natte perioden wordt het aangevuld met regenwater.
Geen luxe
Tijdens de pilot worden metingen verricht. Om het effect goed te kunnen bepalen, wordt de waterbalans op het proefperceel steeds vergeleken met andere percelen. Volgens Smit is een dergelijke proef op het eiland geen overbodige luxe.
Niet beregenen
‘Op Texel is beregenen niet toegestaan. Maar de groei van een gewas valt of staat met water. Als het voorjaar steeds droger wordt en er gebeurt niets, dan krijgen we hier echt een probleem. Je doet je stinkende best, maar het weer heb je niet in de hand.’

Tekst: Annemarie Gerbrandy
Opgegroeid als burgermeisje met boerenbloed, maar al 25 jaar woonachtig op een melkveebedrijf. Journalist in hart en nieren, met een passie voor de land- en tuinbouw. Gaat graag 'de boer op'. Houdt ook van hardlopen.
Beeld: Provincie Noord-Holland