Mediterraans aaltje in België
Volgens het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw vond de ontdekking plaats tijdens een routine diagnoseopdracht, op verzoek van het Belgische voedselagentschap FAVV. Die wilde weten of een bepaalde exportlading aardappelen, afkomstig van zeven Belgische velden, al dan niet het maïswortelknobbelaaltje bevatte.
Besmet
Eén van de velden bleek besmet, maar niet met het gezochte aaltje. In plaats daarvan trof ILVO het graswortelknobbelaaltje aan, evenals dit kleinere en nog onbekende soort in België.
Graangewassen
Het koolwortelknobbelaaltje is volop aanwezig in mediterrane landen, op akkers waar linzen, graangewassen en kikkererwten worden verbouwd. Het aaltje werd ook al gerapporteerd in delen van Frankrijk. In Nederland is het aaltje nog nooit aangetroffen.
Klimaatsverandering
Hoe het aaltje in België terecht is gekomen, is niet bekend. ILVO denkt aan de gevolgen van de verandering in het klimaat, een besmetting door landbouwmachines vanuit Frankrijk of gewijzigde teeltrotaties die de overlevingskansen voor het aaltje groter maken. Graan en koolzaad na elkaar telen kan betekenen dat de levenscyclus van de nematode wordt verlengd.