Graanmarkten zakken verder weg zonder fundamenteel nieuws
Alle analistenbureaus en marktpartijen zijn het zo ongeveer met elkaar eens dat de noteringen in Parijs te hard zakken en gezien de krappe situatie en de mogelijkheden in export te laag staan, maar tegelijkertijd durft ook niemand te zeggen dat dit het dieptepunt van de markt is en dus zomaar de markt instappen.
Er is aan het einde van de markt een voorraad in de EU van minder dan 5 weken, export vanuit het Zwarte Zee-gebied is minimaal na de forse start die ze gehad hebben. De problemen in Argentinië in verband met de regen houden aan en ook de start van het seizoen in de VS is moeizaam met droge omstandigheden, al is daar het afgelopen weekend wel weer wat regen gevallen en is dit één van de redenen waarom Chicago licht onder druk staat.
Dat Parijs echter meer zakt is moeilijk een vinger op te leggen. Eén reden is de stijging van de euro ten opzichte van de dollar, wat de exportpositie van de EU aantast, maar om de daling van de afgelopen weken hier mee te verklaren zou te kort door de bocht zijn.
Anderzijds zijn er de verwachting voor seizoen 2013/2014. Die zullen beter zijn, een groter areaal en bij een gemiddelde oogst kom je dan al snel op hogere eindvoorraden terecht voor het einde van dat seizoen. Maar als we 1 ding hebben kunnen leren dit seizoen is het dat het voorspellen van groei-omstandigheden niemand kan, zelfs bij het invloedrijke USDA zaten ze er toch flink naast bij de eerste voorspellingen voor het lopende seizoen.
Fundamenteel is er weinig nieuws in de markt maar laten de noteringen forse dalingen zien. Diverse technische steunpunten zijn doorbroken die daardoor weer negatieve signalen geven voor de markten.
Voorlopig gebruik ik alle bovenstaande punten om de forse dalingen te verklaren, maar blijf ik (net als iedereen in de markt) hard zoeken om de huidige trend perfect uit te leggen.
Rene van Zandwijk