HZPC betaalt ruim 35 procent meer voor poters
Met een prognoseprijs van 50,70 euro kunnen de pootgoedtelers van HZPC een 35 procent hogere prijs tegemoet zien dan over de oogst 2022. Echter, door een lagere hectare-opbrengst verdampt een deel van de opbrengst. HZPC spreekt nu nog over een ‘prognoseprijs’. Dit is de verwachte prijs over het gemiddelde van alle in poolverband geteelde rassen en kwaliteiten in de potermaat klasse S tot en met A. Dit is exclusief btw en vóór afdracht van de kwekerslicentie. De uiteindelijke prijs per ras, maat en kwaliteit wordt bepaald volgens een afgesproken systeem tussen HZPC en haar telers. Daarbij worden vergoedingen voor verpakken en bewaren apart verrekend.
Lage hectare-opbrengst
In een terugblik betitelt het bestuur het groeiseizoen van 2023 als een met een late start door een nat voorjaar, gevolgd door een droge, warme periode. Het gevolg was dat de aardappelen relatief weinig knollen per plant vormden. Dit leidde over het algemeen tot lage opbrengsten per hectare: weinig knollen in de potermaten en veel knollen in de bovenmaten. De opbrengstverschillen tussen de telers zijn erg groot.
Daarnaast is een aanzienlijke hoeveelheid pootaardappelen afgekeurd of gedeclasseerd vanwege ziektes. Deze declasseringen worden deels veroorzaakt door weersomstandigheden en deels doordat er minder gewasbeschermingsmiddelen ter voorkoming van ziektes zijn toegestaan.
De lage opbrengsten en de grote hoeveelheid bovenmaten zadelt HZPC op met een uitdagend verkoopseizoen. Zo geven afnemers namelijk de voorkeur aan aardappelen in de potermaten. Ze wensen zo min mogelijk bovenmaten. Verder liggen de verkoopprijzen van bovenmaten aanzienlijk lager dan die van potermaten. Ondanks deze tegenvallers zegt HZPC ernaar te streven om zowel de poter- als de bovenmaten te verkopen als pootaardappelen. Dit om haar klanten te bedienen.
Positieve vooruitzichten
Het komend pootgoedseizoen ziet HZPC, bij monde van regiomanager Benelux Martin Jansen Klomp, positief tegemoet: „De pootgoedteelt is een risicovolle teelt met hoge kosten. Om een rendabele teelt te garanderen, is het essentieel dat we structureel een hoge prijs hanteren. Ondanks de uitdagingen van het afgelopen seizoen, valt de financiële opbrengst per hectare 13 procent hoger dan in het vorige seizoen. We kijken dan ook optimistisch naar het komende pootgoedseizoen”, aldus Martin Jansen Klomp.
Minder areaal
In het afgelopen jaar is het totale areaal pootaardappelen in Noordwest-Europa gedaald. Ook voor dit jaar wordt er wederom een daling verwacht. Deze daling is positief voor de Nederlandse pootgoedteler. Een beperkt aanbod creëert immers gunstige verkoopvooruitzichten voor de Nederlandse pootgoedteler voor het komende jaar.
Bij Royal HZPC Group werken ruim 400 medewerkers verdeeld over 16 verschillende landen. Ze exporteert pootgoed naar meer dan 90 landen.