NAV pleit voor Europees markt- en prijsbeleid

Volgens de NAV werd afgelopen periode weer eens pijnlijk duidelijk dat oude ‘tegelspreuken’ nog steeds actueel zijn. Zo worden korte prijspieken vaak gevolgd door lange prijsdalen. Zo stegen de graanprijzen, na de Russische inval in Oekraïne, tot ongekende hoogte. Inmiddels bevinden de graanprijzen zich weer in een periode van zeer lage prijzen. Dit was begin februari de conclusie van de NAV-werkgroep Granen. Ook in de daarop volgende weken vertoonden de prijzen nog steeds een dalende tendens. Voor de pijnlijke effecten hiervan op het boereninkomen verwijst de NAV naar haar kostprijsberekening op haar website: www.nav.nl/bereken-je-kostprijs .
Weers- en klimaateffecten
Een en ander is mede het gevolg van het feit dat de akkerbouwers over een fabriek beschikken zonder dak, waarbij ook de weers- en klimaateffecten hun tol eisen. Het late en natte voorjaar, gevolgd door een korte, droge zomerperiode en nattigheid in de oogstperiode, zorgden er voor dat er geen maximaal gebruik gemaakt kon worden van organische mest in het voorjaar. In de oogstperiode was het een uitdaging om onder voldoende droge omstandigheden de gewassen te kunnen oogsten. Dit was weer mede het gevolg van deels gelegerd granen.
Weerslag
De graanoogst 2023 startte dus in de periode van hoge prijzen en moest uiteindelijk worden afgezet tegen lage prijzen. Volgens de NAV vinden het lage graansaldo en de huidige lage graanprijzen hun weerslag in de gehele sector. Zo verlagen de conservenbedrijven nu hun contractprijzen.
Handelsverdragen
Als hoofdoorzaak van de grote fluctuaties in de graanprijzen verwijst de NAV naar de huidige roerige tijden op het wereldtoneel en de politieke situatie in Europa. Voor de NAV aanleiding te pleiten voor een Europees markt- en prijsbeleid. De NAV signaleert voorzichtige verschuivingen wat dat betreft, zowel het onderwerp voedselzekerheid als markt- en prijsbeleid krijgen volgens de bond steeds meer aandacht. Ze verwijst daarbij onder andere naar de onlangs aangenomen motie om landbouw buiten de vrijhandelsverdragen als Mercosur te houden.

Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de...
Beeld: Guus Queisen
Bron: Nederlandse Akkerbouw Vakbond