Video: Natte herfst, wat nu? Geert Elzes: 'Groenbemesters zijn een belangrijk onderdeel voor het herstel van de grond'
Elzes vertelt: "In de video die Anna Zwijnenburg en Albert Jan Olijve van Tafel naar Kavel voor ons hebben gemaakt in de Flevopolder, is duidelijk te zien dat de bodemwaterhuishouding het best op orde was waar de groenbemester succesvol was. Groenbemesters die laat zijn gezaaid en vervolgens veel water hebben gekregen, zijn minder goed geslaagd. Deze omstandigheden zijn verre van ideaal. Vooral wat in de periode van eind juli tot en met augustus is gezaaid, deed het heel goed. Ze bewortelen de bouwvoor volledig en al die wortelgangen verdelen het water heel mooi."
Elzes verwacht dat percelen met late gewassen en mogelijk verdichting door oogstmachines alle aandacht van de telers zullen vereisen in 2024. „Een advies hiervoor is maatwerk per perceel”, zegt hij. Geduld is dit jaar een schone zaak, denkt Elzes. Daarna zal de teler moeten beoordelen of de grond droog genoeg is voor bewerking, daarbij ook in de grond kijkend, want dan pas zie je echt goed wat er aan de hand is.
Lange termijn
„Op de langere termijn wil je de grond weer helpen te verbeteren. Daar passen groenbemesters heel goed bij, ze hebben een structuur verbeterend effect. Zorg, zeker na zo'n nat half jaar, dat je zo vroeg mogelijk groenbemesters zaait na de hoofdteelt. Verder hoop ik dat we ook even een drogere periode krijgen, waarin de structuur wat kan opknappen.”
Soorten zoals tagetes, Japanse haver en bladrammenas dragen met hun wortels en hun sterke bijdrage aan de organische stofvoorraad bij aan het herstel. Elzes denkt wel dat de nawerking van de natte herfst van 2023 nog even te voelen zal zijn. De duidelijke voordelen die hij met groenbemester Ethiopische mosterd waarneemt bij de teler in de polder, ziet hij als bewijs hoe sterk groenbemesters kunnen bijdragen aan een gezonde bodem met een goede waterhuishouding.
Bekijk de video door erop te klikken:
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Van Tafel naar Kavel