Eiwitteelt of vanggewassen in plaats van braaklegging?
De verplichte braaklegging kan op veel bedrijven (gedeeltelijk) worden ingevuld door landschapselementen zoals bufferstroken, akkerranden, sloten, paden en houtwallen. Bedrijven met meer dan 75% grasland en/of vlinderbloemigen en biologische bedrijven met maximaal 10 hectare bouwland zijn vrijgesteld van deze verplichting.
Uitzondering 2024
In 2024 is er een nieuwe uitzondering op de regel. In plaats van 4% braakliggend land, kun je nu voldoen aan GLMC 8 door 4% stikstofbindende gewassen en/of vanggewassen te verbouwen. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is hierbij niet toegestaan.
Stikstofbinders
Stikstofbindende gewassen, zoals vlinderbloemigen, kunnen stikstof uit de lucht vastleggen in samenwerking met rhizobiumbacteriën. Een deel van deze stikstof wordt gebruikt door het gewas zelf, terwijl een ander deel beschikbaar komt voor de volgende teelt.
Enkele voorbeelden van stikstofbindende gewassen zijn:
- Gele erwten: : Een betrouwbare teelt die vroeg kan worden geoogst, met afzetmogelijkheden in zowel humane voeding als diervoeding.
- Luzerne: Een meerjarig gewas dat intensieve beworteling heeft en afzetmogelijkheden kent bij drogerijen en veehouders als ruwvoeraanvulling.
- Klaver: Rode of witte klaver kan in samenwerking met veehouders in de regio worden geteeld als ruwvoer.
- Veldbonen: Deze gewassen zijn geschikt voor humane consumptie en kunnen dienen als krachtvoer voor de veehouderij.
Deze eiwitgewassen leveren als ecologische activiteit veel punten op, waardoor je eerder in de niveaus zilver of goud van het GLB terechtkomt en een hogere hectarepremie ontvangt.
Bodemherstel met vanggewassen
Een andere optie is om het gebied dat normaal gesproken braak ligt, in te zaaien met vanggewassen. Dit kan een manier zijn om de bodemstructuur te herstellen na de zware oogstomstandigheden van afgelopen najaar. Geschikte vanggewassen zijn onder andere Engels raaigras, bladrammenas, gele mosterd en Japanse haver. Naast het herstellen van de bodemstructuur, leggen deze gewassen ook nutriënten vast die ze vervolgens weer afgeven aan de volgende teelt.