NAK gaat meer risicogericht keuren

‘Op bedrijven of percelen waarvan we weten dat het goed is, hoeven we minder vaak te controleren’, zei directeur Eric Casteleijn. ‘Waar we problemen verwachten, gaan we vaker heen.’ Volgens Jaap Haak, technisch coördinator keuringen lopen de keurmeesters nu te lang in percelen die goed zijn.
Voor deze systematiek is het belangrijk het verleden van de telers en de partijen goed in beeld te hebben. ‘Als op een bedrijf bijvoorbeeld drie percelen staan met pootgoed van dezelfde herkomst en het eerste perceel is goed, kun je verwachten dat de andere twee ook goed zijn’, aldus Haak.
Stammen keuren
Ook wil de NAK de keuring van stammen verder afslanken. De dienst denkt hierbij onder meer aan het stoppen met keuren van stammen voor eigen gebruik.
Vorig jaar is de NAK begonnen met de digitale aangifte van de veldkeuring. Dit heeft er toe geleid dat 85 procent van de percelen via de computer is aangegeven. ‘Het was angstvallig stil op de zitdagen’, aldus Casteleijn. Meer dan 50 procent van de certificaten is digitaal aangevraagd.
Geen verhoging tarieven
De NAK wil met deze aanpak verder besparen op de kosten. Ook wil de dienst met ingang van 2014 naar een nieuw tarievenstelsel waarbij een eerlijke verdeling wordt gemaakt van de kosten, zei Casteleijn. ‘De kosten daar neerleggen waar ze worden gemaakt.’ De nieuwe tarievenstructuur wordt dit jaar besproken.
De tarieven zullen de komende jaren niet stijgen. Dit is volgens de directeur een direct gevolg van de kostenbesparingen door digitalisering en nieuwe onderzoekstechnieken.