NAV en VTA: samenwerking onderzoeken

De besturen van beide organisaties onderzoeken de mogelijkheden en leggen samenwerking aan hun leden voor. Het is niet uitgesloten dat de informele samenwerking al binnen enkele maanden in gang wordt gezet, melden de organisaties.
Nauwelijks overlap
Er is nauwelijks overlap tussen de werkzaamheden van de twee. VTA en NAV zijn complementair, zeggen voorzitters Teun de Jong (NAV) en Louis Beemsterboer (VTA). Terwijl de VTA zich concentreert op het verschaffen van markt- en prijsinformatie en op markttransparantie, richt de NAV zich op de collectieve positieverbetering van akkerbouwers via lobby en andere vormen van belangenbehartiging. Beide voorzitters zien voordelen.
Marktinformatie
Beemsterboer geeft aan dat zijn organisatie markt- en prijsinformatie levert die ook voor NAV-leden van belang is. ‘De markt- en prijsinformatie wordt de komende jaren belangrijker nu duidelijk is dat de collectief gefinancierde informatievoorziening door Productschap Akkerbouw eind 2013 zal eindigen.’
Behoefte
Op dat moment zullen, zo verwacht Beemsterboer, ook NAV-leden meer behoefte krijgen aan de markt- en prijsinformatie die VTA kan bieden. ‘Dat zal zeker gelden als we volgens plan de informatievoorziening verbeteren en uitbreiden.’
Landbouwpolitiek
NAV-voorzitter Teun de Jong beaamt dit. Hij geeft aan dat de landbouwpolitiek van Den Haag en Brussel zich niet alleen bemoeit met zijn leden, maar ook met de akkerbouwers die zijn aangesloten bij VTA.
Akkerbouwbelang
‘Ik weet eigenlijk wel zeker dat onze collega VTA-akkerbouwers alle belang hebben bij een goed fytosanitair beleid, een krachtige, gelijkwaardige positie in de keten met faire opbrengstprijzen, een perspectiefbiedend mineralen- en bodemvruchtbaarheidsbeleid en een EU-landbouwbeleid waarin graan de spil is en dat leidt tot faire, kostendekkende opbrengstprijzen voor telers.’ Beide voorzitters geven aan dat ze staan voor het pure akkerbouwbelang.