Granen goedprijshoudend de week uit.
De noteringen van de drie belangrijkste commodity’s (maïs, tarwe en soja) waren deze week goedprijshoudend. Voornamelijk de maandelijkse publicatie van de USDA, met lagere ratio’s voorraad/consumptie lag hier aan ten grondslag.
Het International Grains Council verwacht een verdere daling van de graanvoorraden voor het seizoen 2012/13. Ten opzichte van de voorlaatste publicatie november 2012 zijn de productie- en consumptiecijfers ligt naar boven bijgesteld, maar de totale ‘output’ voor de granen wordt ingeschat op 1777 miljoen ton . Ondanks een krimpende consumptie ten opzichte van het seizoen 2011/12, voor het eerst sinds 9 jaar, zullen de eindvoorraden naar verwachting met 45 miljoen ton terugvallen naar 322 miljoen ton, een zesjarig laagte kwantum.
Donderdag werden de wekelijkse exportcijfers van de Amerikaanse granen gepubliceerd. Tegenover de verwachtingen waren deze cijfers overwegend positief. Voornamelijk de sojabonen bevestigen met uitstekende exportcijfers de structurele grote vraag naar bonen. China maakt een onverwachte buiging naar Amerikaanse bonen. Na een aantal orders de laatste weken te hebben gecanceld, zijn de Aziaten weer koper. Vorige week werd een order van 500.000 ton geplaatst en deze week werd 120.000 ton en waarschijnlijk nog eens 240.000 ton aan orders geplaatst. De productie van sojabonen in Zuid-Amerika is uitstekend. Mede een reden dat daardoor de bonennoteringen getemperd worden, maar de signalen van wederom een tekort aan neerslag in Zuid-Brazilië en Argentinië worden weer heftiger.
Ook de maïs-export was boven de verwachting. Alleen tarwe viel binnen de bandbreedte van de prognose. Ondanks dat deze weekcijfers gunstig waren, blijven de absolute hoeveelheden voor tarwe en maïs onder de vijfjarige gemiddelde cijfers. En daar zit de bottleneck. Alleen een bevestiging in de komende weken van een toenemende concurrentie van de Amerikaanse granen op de wereldmarkt, zullen een belangrijke voorwaarde zijn van verder herstel van de noteringen, die na de publicatie van de USDA vrijdag jl. haar intrede deed. De tender van Irak, 300.000 ton, werd gegund aan Australië (250.000 t) en Canada (50.000 t). Daarmee werd er opnieuw weer onzekerheid gecreëerd voor de positie van Amerika. Amerika zal de concurrentie met Canada, EU, Australië en zelf India blijven bevechten. India zal de komende maanden grote volumes gaan exporteren.
De Amerikaanse battle zal de komende weken/maanden gaan om het kwantum van de export en slechte conditie van de Plains, alwaar de wintertarwe er slecht voorstaat in verband droge weersomstandigheden.
Jan Bakker