Europese graanbalans wordt krapper
De wekelijkse Amerikaanse exportcijfers waren weer een mix ten opzichte van de verwachtingen. Ondanks dat het Amerikaanse exportvolume van tarwe zich enigszins herstelde, blijven de cijfertjes nog te laag om de Amerikaanse graanprijzen verder naar boven te duwen. Export van maïs was teleurstellend en bovendien waren de ethanolproductiecijfers wederom relatief laag. Deze week bewogen de mondiale graannoteringen zich overwegend zijwaarts met een lichte negatieve ondertoon.
Amerikaanse noteringen worden dus beteugeld door de slechte start, in dit seizoen, van haar export. Hoe anders is het in Europa. De Europese Commissie heeft in de jongste cijfers de exportverwachting naar boven toe bijgesteld met 1.5 miljoen ton, ten opzichte van december. Duidelijk is wel dat voornamelijk zachte tarwe het huidige tempo niet kan volhouden. Volgens de Commissie is er dit seizoen 14.9 miljoen ton tarwe beschikbaar. Inmiddels is er al 10.5 miljoen ton zachte tarwe geëxporteerd. Op 30 juni 2013 is de theoretische voorraad graan 31 miljoen ton, of te wel 5.96 weken EU-consumptie. Op 30 juni 2012 was de theoretische voorraad nog 37.1 miljoen ton. De enorme exportvolumes van zachte tarwe maken de ontwikkelingen van de graanprijzen voor de laatste helft van het seizoen 2012/13 spannend. De bal licht wel bij de Amerikaanse granen. Opleving van Amerikaanse exportvolumes zal de markt een boost kunnen geven. Des te meer omdat er serieuze zorgen zijn met betrekking tot de wintertarwe in Amerika, alwaar grote gebieden nog steeds met grote droogte kampen. Niet anders is het in het zuidwesten van Rusland (waar vorst, schade kan veroorzaken doordat er te weinig sneeuw gevallen is). Echter deze gebieden kunnen zich snel herstellen. Vooralsnog is het voeding voor het sentiment.
De enorme vraag naar soja (China)blijft in de schijnwerpers. De noteringen blijven volatiel. De Zuid-Amerikaanse productie is/wordt bijzonder hoog. Echter lijken de opbrengstcijfers genuanceerder. Brazilië stelt de opbrengst met 500.000 ton naar boven toe bij, 81.5 miljoen ton. Maar Argentinië verwacht juist een verlaging. Oil World verwacht een productie van 52 miljoen ton (USDA december, 55 miljoen ton).
Jan Bakker