Veldleeuwerik vliegt uit in Noord-Holland

Er bestond al langere tijd de wens vanuit de sector om het project op te starten, zegt Paul Hooijman, manager akkerbouw en vollegrondsgroenten van DLV Plant. ‘Maar om een traject te beginnen en te laten draaien, is geld nodig. Provincie Noord-Holland heeft nu ingestemd met een financiële bijdrage.’
Duurzame landbouw
Stichting Veldleeuwerik stimuleert duurzame landbouw via samenwerking tussen telers, ketenpartners en adviesorganisaties. Sinds 2002 hebben deze partijen binnen Veldleeuwerik gewerkt aan het door ontwikkelen van een systeem voor het verder verduurzamen van de landbouw. Inmiddels zijn ruim 200 telers en 40 organisaties aangesloten bij de stichting.
Kennis delen
Veldleeuwerik richt zich op kennis zoeken en delen, door het gebruik van best practices. Daarbij bevragen ondernemers elkaar op keuzes en uitdagingen op duurzaamheid. De stichting werkt niet met vaste normen, maar met individuele plannen en acties. Deze zijn gebaseerd op het eigen ondernemerschap en dat van de andere deelnemers.
Pootgoed Innovatieplatform
Veldleeuwerik gaat in het traject samenwerken met het Pootgoed Innovatieplatform. Het platform heeft inmiddels aansluiting gevonden bij de Pootaardappelacademie en gaat nu verder als onderdeel van de landelijk opererende Pootaardappelacademie. Hierdoor ontstaat nog meer kennisuitwisseling.
Deelnemende bedrijven
Deelnemende bedrijven en organisaties in Noord Holland zijn: LTO Noord, Bejo Zaden, De Groot en Slot, ZAP Anna Paulowna, HZPC, Agrico, CAV Agrotheek, Agrifirm Plant, Suiker Unie en DLV Plant, in samenwerking met het Pootgoed Innovatieplatform (LTO Noord, ZAP Anna Paulowna en DLV Plant).