Pilot zoetwaterberging via website te volgen

Tijdens de proef worden parameters gemeten zoals het waterpeil van het bassin, de grondwaterstand, de bodemvochtigheid en het zoutgehalte in het perceel. De actuele informatie is te zien op een ‘dashboard’.
Zoetwaterbehoefte
Op het perceel is een proefopstelling aangelegd die ervoor zorgt dat overvloedig zoet water van het perceel in het bassin wordt opgeslagen. Smit kan zo in droge tijden zelf in zijn zoetwaterbehoefte voorzien. Het proefperceel bestaat uit proefvelden waarop suikerbieten, tulpen, maïs en hyacinten worden geteeld.
Zelfvoorzienend
Met de pilot wil de provincie de bewustwording bij agrariërs over zelfvoorzienendheid vergroten met als doel minder last van droogte- en verziltingschade tijdens droge perioden. Volgens gedeputeerde Joke Geldhof kunnen agrariërs met de aanleg van een goed werkend systeem zelf zoet water opslaan om tijdens droge perioden te gebruiken en wordt op bedrijfsniveau kennis van wateropslag opgedaan. ‘Deze kennis wordt actief gedeeld met de agrarische sector’, aldus Geldhof.
Verzilting
De pilot wordt op Texel uitgevoerd, omdat boeren en tuinders op het eiland nu al problemen ondervinden met verdroging en verzilting. De aanvoer van zoet water wordt de komende decennia minder regelmatig omdat regenpatronen veranderen: veel regen in korte tijd en lange perioden van droogte.
Bijeenkomsten
Een consortium van Oranjewoud, Acacia Water, DLVPlant, Alterra en Deltares heeft de proefopstelling in opdracht van provincie Noord-Holland uitgewerkt en aangelegd. Tijdens de proef worden bijeenkomsten voor de agrarische sector gehouden.

Tekst: Annemarie Gerbrandy
Opgegroeid als burgermeisje met boerenbloed, maar al 25 jaar woonachtig op een melkveebedrijf. Journalist in hart en nieren, met een passie voor de land- en tuinbouw. Gaat graag 'de boer op'. Houdt ook van hardlopen.
Beeld: Provincie Noord-Holland