‘Goede middelen nodig voor aanpak koprot’
Middelenonderzoek
Om de schimmelziekte de baas te worden en om onafhankelijke cijfers over de beschikbare gewasbeschermingsmiddelen heeft het Uienplatform het initiatief genomen om onderzoek te laten uitvoeren naar koprot. In de proef zijn zeven gewasbeschermingsmiddelen met een effectiviteit tegen koprot met elkaar vergeleken. Onder de gebruikte middelen waren twee experimentele die nog geen toelating hebben in Nederland. Daarnaast lag een onbehandelde controleproef.
De vier middelen die het beste uit de test zijn gekomen, zijn Signum, Fandango, Olympus en een experimenteel middel. De verschillen tussen de middelen zijn groot.
Waarschuwingssysteem
Maar met alleen goede middelen ben je er niet, waarschuwde De Visser. Hij pleit daarom voor vervolgonderzoek dat moet worden gecombineerd met een waarschuwingssysteem waar Dacom momenteel aan werkt. Belangrijk, vindt De Visser. ‘Met alleen goede middelen redden we het niet, want we weten nu niet wanneer de schimmel er is. Met een dergelijk systeem kun je de kritieke periodes in beeld brengen, waardoor je een veel beter spuitadvies kunt geven dan nu.’
Masterplan
Om de schimmelziekte koprot in uien goed aan te pakken, moet er een soort masterplan komen, zei beursvoorzitter Jan Douma. Met dit plan moet de uienketen door samen te werken grip krijgen op de ziekte. Hij vergeleek koprot met phytophthora. ‘Die ziekte is beheersbaar geworden door een brede aanpak. Een soortgelijke aanpak is nodig voor koprot in uien.’ Zeker nu in de nabije toekomst het Productschap Akkerbouw gaat verdwijnen, is het van belang dat de keten gezamenlijk ten strijde trekt tegen koprot.
Koprot is een sluipmoordenaar, stelde De Visser. ‘Hij infecteert op het land, maar je ontdekt hem pas in de bewaring.’
Lees meer over het koprotonderzoek in de regionale kranten Veldpost en Stal & Akker die zaterdag 2 februari verschijnen