Column: Jaap Bond, KAVB: Empathie
Feiten en wetenschap doen er niet meer toe. Zelfs de media en de tegenstanders schuiven de wetenschap zo opzij als het gaat om grote en belangrijke onderzoeken. Recent nog tijdens een bijeenkomst in Limburg waar een huisarts het 6 miljoen kostende wetenschappelijke onderzoek ‘Omwonenden en Gewasbeschermingsmiddelen 2019-0052’ , uitgevoerd door RIVM en Gezondheidsraad opzij schoof als onzin en leugens. Ook het recente onderzoek van het Ctgb waaruit bleek dat er geen enkele correlatie is tussen de huidige goedgekeurde middelen en Parkinson krijgt geen aandacht in de algemene media.
Dinoterb
De recente berichtgeving over het middel dinoterb dat is aangetroffen in het oppervlaktewater in een gebied in Noord-Holland is een voorbeeld van hoe dat gaat. De Volkskrant plaatst een artikel waarin de suggestie wordt gewekt dat de bollensector hier schuldig aan is. Als de betreffende journaliste één belletje zou hebben gedaan met de KAVB dan had ze kunnen leren dat dit middel niet alleen sinds 1998 verboden is, maar ook dat dit middel ook nooit aan de bollensector is geleverd.
Op social media wordt met modder gesmeten waarbij de waarheid er niet toe doet.
Wederhoor, even een klein belrondje doen voordat je publiceert. Het gebeurt niet meer en de gevolgen zijn groot. Telers voelen zich ten onrechte beschuldigd en kunnen zich niet verdedigen. Op social media wordt met modder gesmeten waarbij de waarheid er niet toe doet. Zorgwekkend, polariserend en totaal niet empathisch.
Wat bij mij het meeste opvalt en ook het meeste raakt is dat gebrek aan empathie. Hierbij merk ik overigens op dat empathie van twee kanten moet komen, wil het zijn werk goed doen. De teler moet zich verplaatsen in zijn buren en de omwonende moet zich verplaatsen in de situatie van de teler.
Afspraken maken
Er zijn gelukkig al mooie voorbeelden waarin die empathie aanwezig was en waar telers in gesprek zijn met een buurman, een teeltvrije zone, een bloemenmengsel of een haag van maïs aan de rand wordt aangelegd, een buurtapp is opgezet. Kortom, maak een aantal afspraken met elkaar waardoor je prettig je werk kunt doen en waardoor je prettig woont op het platteland. In de vorm van een convenant zijn hier leuke resultaten bereikt.
Praat met elkaar en niet over elkaar, en luister naar elkaar.
Tekst: Jaap Bond
Beeld: Ellen Meinen