Telers creëren installatie voor torrefactie

Het getorrificeerde restmateriaal van de installatie wordt verstookt in een speciale biomassa kachel om de gebouwen van de Oostwaardhoeve mee te verwarmen. De biochar, welke voor het grootste deel bestaat uit koolstof die mineralen vasthoudt en uitspoeling voorkomt, wordt onder andere gebruikt voor de akkerbouw. ‘We hebben nu een aantal vaste medewerkers en willen doorpakken’, zegt De Wit. ‘We hopen dit in de kop van Noord-Holland te kunnen blijven doen.’
Pilot
De vijf agrarische ondernemers achter Biolake hebben onlangs de pilot van de torrefactie-installatie afgerond. Het systeem is geschikt om biobrandstoffen uit agrarisch restmateriaal te maken. Dit materiaal is tot nu toe vooral afkomstig uit de akkerbouw. Door samenwerking met ATO/TUe en financiële ondersteuning van de Europese Unie en het ministerie van Economische Zaken is de pilot mogelijk gemaakt.
Pellets
Het getorreficeerde materiaal wordt verwerkt tot pellets, die zonder enige aanpassing mee gestookt kunnen worden in een conventionele kolencentrale. Ook zijn de pellets geschikt voor kleinschalig gebruik door bedrijven en particulieren die veel warmte nodig hebben.
Modulaire bouw
Volgens Jan Pronk van Biolake kan de installatie prijstechnisch goed meekomen, is het energieverbruik laag en wordt er geen gebruik gemaakt van chemische middelen. ‘De installatie is redelijk compact. De omvang kan vanwege de modulaire bouw eenvoudig worden vergroot en worden aangepast naar de hoeveelheid biomassa die op een locatie aanwezig is. Daarmee wordt voorkomen dat er onnodig met restmateriaal wordt gereden om de installatie draaiende te houden.’
Patent
Biolake heeft inmiddels een patent op de installatie verkregen. Volgens Pronk is er vanuit binnen- en buitenland veel interesse voor het systeem. Het collectief werkt sinds kort in DTA-verband (Dutch Torrefaction Association) samen met onder meer ECN. ‘Nederland loopt voorop op het gebied van torrefactie. Dat wil de overheid graag zo houden’, aldus Pronk.