Stijging van sojaprijzen helpen tarwe en mais ook
Met hogere prijzen in Chicago volgden de koersen in Parijs vanaf de opening deze trend. De afgelopen week echter was Parijs op eigen kracht vaak positiever gestemd, dan wanneer de beurs in Chicago opende en de prijzen in Parijs ook weer inzakten tot op of zelfs onder de slotnoteringen van de dag ervoor.
Andere reden voor stijging in Parijs was de koers van de euro ten opzichte van de dollar en de nog steeds goede exportcijfers in Europa. Ook de afgelopen week is weer meer dan 700.000 ton graan geëxporteerd uit de Europese Unie en lijkt het er niet op dat dit tempo zomaar gaat afzwakken.
De exportcijfers voor mais en tarwe in de VS waren goed deze week, soja viel iets tegen, maar heeft al zo'n voorsprong op de doelstellingen dat het nog steeds erg aannemelijk is dat de gestelde verwachtingen door de USDA makkelijk gehaald zullen worden.
De IGC en USDA-cijfers die gisteren de markt in kwamen konden de markt niet verbazen. Een bijstelling van de maisoogst in Zuid-Amerika, een hogere productie voor het nieuwe seizoen, geen nieuwsitems die al niet vaker genoemd zijn.
De USDA is echter prijstechnisch negatief over het nieuwe seizoen. Lagere gemiddelde prijzen voor zowel de mais, tarwe als sojabonen, maar het uitgangspunt voor elk nieuw seizoen zal zijn dat er gemiddelde hectare-opbrengsten gehaald zullen worden en een misoogst zal nooit op voorhand ingecalculeerd gaan worden.
Voor de nieuwe oogst is het daarom nog steeds moeilijk stappen naar boven te maken, maar door de krappe eindbalansen aan het einde van dit seizoen is er wel een hoge gevoeligheid voor verstoringen in de groeiomstandigheden in de grote productiegebieden wereldwijd.
Rene van Zandwijk