VS graanexporten herstellen
De wekelijkse Amerikaanse exportcijfers waren hoopgevend voor de noteringen. De cijfers bevestigen de verwachtingen dat de grondstoffen tarwe en maïs, de achterstanden die in het begin van het seizoen 2012/13 opgelopen zijn, aan het inhalen zijn. De achterstanden met het geprognosticeerde volumes is nog steeds fors, voornamelijk voor maïs. De Amerikaanse concurrentiepositie met onder andere Rusland en EU wordt om diverse reden steeds gunstiger. Rusland heeft zelf weinig graan tot haar beschikking voor de export en moet zelf de strijd aan gaan met de binnenlandse oplopende graanprijzen. De EU graanbalans laat zien dat de ook de beschikbaarheid van bijvoorbeeld zachte tarwe afneemt en dat EU te maken heeft met verder krimpende voorraden. De perspectieven voor de mondiale graannoteringen zijn de laatste weken dus iets gunstiger worden. Mede ook door de te verwachten terugkeer van Egyptische tenders. Dit land staat aan de vooravond van interne oplopende tarweprijzen door te lage strategische voorraden. Alleen een betere dekking cq voorraad kan onrust voorkomen.
Hoe anders is het dit seizoen gegaan in de VS met soja ten opzichte van de granen. De VS heeft nu al 95 procent van het exportpotentieel voor soja verkocht terwijl het seizoen 2012/13 nog niet op de helft is. De logistieke Braziliaanse problemen in de haven, stimuleert de vraag naar de soja uit de VS. De structurele hoge vraag naar de bonen uit China doet de rest.
De prijsontwikkelingen van “de oude oogst” zijn goedprijshoudend en nemen de noteringen voor het seizoen 2013/14, in haar slipstream mee. De perspectieven voor oplopende noteringen voor 2013/14 zijn fundamenteel iets minder sterk. De te verwachten productie wordt algemeen hoger ingeschat dan het seizoen 2012/13.
Jan Bakker