Landelijke controle op pootgoed gestart
Dit betreft pootgoed dat niet voorzien is van NAK-(verzamel)certificaten (inclusief ATR-pootgoed). De inspecteurs bezoeken bepaalde gebieden en zullen bij aardappeltelers de certificaten opvragen. Indien sprake blijkt van illegaal pootgoed mogen de partijen niet als pootgoed worden gebruikt. Als de aardappelen al zijn gepoot, moet de teler zich verantwoorden voor het tuchtgerecht.
Opsporen
Naar aanleiding van de ringrotvondsten op Goeree-Overflakkee heeft de Commissie Teeltaangelegenheden van het PA eind 2012 besloten om in 2013 € 50.000,- beschikbaar te stellen om illegaal pootgoed op te sporen. Gehoopt wordt daarmee de vermeerdering en verspreiding van ringrot te voorkomen. De aardappelhandel heeft besloten een even hoog bedrag op tafel te leggen, waardoor een robuuste handhaving mogelijk is.
In 2012 is met financiering van het PA op Goeree-Overflakkee gezocht naar gebruikers van illegaal pootgoed. Bij de controles tijdens het poten is illegaal pootgoed aangetroffen en deze partijen zijn verplicht afgezet als veevoeder. Bij de controles tijdens het groeiseizoen is geen bewijs gevonden van gebruik van illegaal pootgoed.
Ringrot
De illegale vermeerdering en gebruik van dat pootgoed heeft op Goeree-Overflakkee, samen met het snijden, de ringrotbesmetting snel laten toenemen en verspreiden. Dit pootgoed onttrekt zich namelijk aan de verplichte ringrottoets van de NVWA. Hierdoor kan ongemerkt een situatie ontstaan waar de gehele aardappelsector door wordt getroffen.
Om de kans op herhaling te voorkomen is nu gekozen voor actieve handhaving in de teelt van poot- en consumptieaardappelen. De NAK-toezichthouder zal regelmatig te zien zijn in het veld tijdens het pootseizoen en tijdens de teelt.
Tekst: Productschap Akkerbouw
Beeld: Fenneke Wiepkema