‘Minder diep ploegen goed voor bodem’
Bij ondiep ploegen is de ploegdiepte 10-20 cm, normaal is dit 20-30 cm. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving voerde een literatuuronderzoek uit en onderzocht de ervaringen van telers. Hieruit volgden de voor- en nadelen van ondiep ploegen en een aantal aanbevelingen om ondiep ploegen tot een succes te maken.
Voordelen
Enkele voordelen zijn meer organische stof in de bovenste teeltlaag, meer en actiever bodemleven, voorjaarsploegen op kleigrond mogelijk , minder nitraatuitspoeling, meer mineralen in de bovenste teeltlaag, minder risico op structuurbederf, vlak ploegwerk, verbeterd zaaibed, verhoogde capaciteit en verlaagd brandstofverbruik.
Nadelen
Nadelen zijn er ook zoals toenemende onkruiddruk, minder reparatie van verdichtingen, rijsporen en kuilen, moeilijker onderwerken van gewasresten en groenbemesters en onvoldoende grip bij natte omstandigheden.
Aanbevelingen
Als aanbevelingen gaf het onderzoek het voorkomen van rijsporen, verdichtingen en kuilen, gebruik van rijpadensysteem, vermijden van grote hoeveelheden gewasresten, schone percelen en gebruik van woelers om de overgang van ploegbodem naar ondergrond te doorbreken.
Meer onderzoek gewenst
Uit de verkenning bleek ook dat meer onderzoek gewenst is. Zo is uit de literatuur niet op te maken of ondiep ploegen ook leidt tot hogere opbrengsten. Verder is meer kennis en ervaring gewenst over de effecten van ondiep ploegen op de nutriëntenefficiëntie en over haar uitwerking in combinatie met bijvoorbeeld niet-kerende grondbewerking of standaard ploegen. En de Ecoploeg kan nog verbeterd worden zodat gewasresten beter ondergewerkt worden.
Tekst: Groen Kennisnet
Beeld: Trekkerweb