‘Duurzame brouwgerst heeft toekomst’
Dat zegt Aart den Bakker, manager Afzet van Agrifirm Plant, vandaag in Agraaf, Veldpost en Stal & Akker. Granen zijn een onmisbaar element in het bouwplan van iedere duurzame teler, vindt hij.
Project
Agrifirm Plant, Heineken Nederland en Holland Malt hebben de handen in elkaar geslagen om aan een duurzame gerst-mout-bier-keten te werken. Binnen het project ‘Brouwgerst uit duurzame teelt in Nederland’ hebben zij uitgesproken de markt voor duurzame brouwgerst de komende jaren te stimuleren en het product naar de markt te brengen.
10.000 ton brouwgerst
Doel is om voldoende akkerbouwers te vinden om grotere arealen duurzame brouwgerst te telen. De duurzame keten moet in 3 jaar groeien naar 10.000 ton brouwgerst in 2014. Op dit moment doen 39 akkerbouwers mee aan het project, uit Groningen, Drenthe en Flevoland.
Op schema
Deze telers zijn samen goed voor 530 hectare duurzame brouwgerst, zegt Den Bakker. ‘Na het eerste jaar zitten we op 3.718 ton brouwgerst, terwijl we in eerste instantie uitgingen van 1100 ton. We liggen dus mooi op schema naar 2014 toe. Het is nu een kwestie van doorgroeien.’
Lees meer hierover vandaag in Agraaf, Veldpost en Stal & Akker.