Noord-Afrika actief op wereldgraanmarkt
Macro economisch omstandigheden bepaalden als gevolg van de Cyprische reddingsactie in eerste instantie de Amerikaanse graannoteringen. De wisselkoersen dollar/euro muteerden sterk. Een zwakkere euro is negatief voor de Amerikaanse export. CBOT reageerde fors. Het voordeel voor de Europese export was gek genoeg niet in de noteringen van Matif terug te vinden. De rode cijfertjes van Chicago domineerden.
In tweede instantie wogen voornamelijk export omwikkelingen van de diverse contingenten op de graannoteringen. VS lijkt het structureel weer meer volume te creëren voor de granen. Bovendien zijn diverse landen uit het Maghreb gebied actief aan het inkopen op de mondiale markt. Wel schijnt de Egyptische tarweoogst zich goed te ontwikkelen en komt het land waarschijnlijk 1 miljoen ton hoger uit met de productie ten opzichte van het gemiddelde van 8.5 miljoen ton. Egypte is de grootste graanimporteur ter wereld. Momenteel is haar strategische voorraad ‘slechts’ drie maanden, waar het beleid gericht is op een half jaar. De betere groeicondities van de granen zal de spanning in Egypte maar deels oplossen.
Als laatste werd vandaag alweer ingespeeld op de ratingcijfers van Amerika. Algemeen wordt verwacht dat de laatste zeven dagen het hestel van de planten zich verder positief hebben ontwikkeld.
Jan Bakker