Graan wortelt oppervlakkiger bij proef zoute kwel
In de periode 2021-2023 was 2021 een nat jaar en de 2022 en 2023 waren jaren met lange droge periodes. In 2021 werd de zoetwaterlens bovenin de grond steeds aangevuld met regen. Daardoor ontstond er geen droge bovengrond en kwam er geen naar boven gerichte zoutstroom op gang in de veldjes die van onder af van zout water voorzien werden. In de droge jaren kroop de verzilting wel omhoog in langere droge periodes. Tijdens de herfst en de winter verdrong de regen het zout weer.
Veranderingen in de bodem
SPNA analyseert het water op verschillende dieptes en de gewassen om meer te weten te komen over de effecten van verzilting. De proef imiteert het verziltingsproces bij zoute kwel, maar dat blijkt op zich al moeilijk om goed te doen. De onderzoekers constateren veranderingen in de bodem, maar het effect op gewassen is klein. Alleen bij graan zien ze onder zoutere omstandigheden dat het gewas oppervlakkiger gaat wortelen en juist meer diepe wortels heeft bij de zoete behandeling.
„Het gewas toont geen verschillen en optisch zien we ook geen verschillen”, zegt Carina Rietema van SPNA. „In 2022 was er enig verschil in de uien te zien. Op de zoute delen gingen de uien eerst afrijpen, maar wat betreft de opbrengst vonden we geen significante verschillen.”
Om meer signalen te kunnen zien zal Databoerin Nicole Bartelds met haar drone waarnemingen gaan doen in 2024. Het is de bedoeling dat zij in de periode mei-september vijf keer zal vliegen. De onderzoekers verwachten dat er later in het seizoen mogelijk verschillen zichtbaar zijn in aardappelen.
Inhoud
In de gewassen meten de onderzoekers meer elementen (uit zouten) in de zoute behandelingen. Die metingen wil het team voortzetten. Zo kunnen metingen aan bodem, gewasopbrengst en inhoud mogelijk inzicht geven in het langetermijneffect van toenemende verzilting in de kustgebieden van Nederland.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes