Oude oogst tarwe helpt nieuwe oogst omhoog
De mei-contracten hebben een stevige trend naar boven te pakken. De moeilijke barrière voor de prijzen op €240/ton werd bij de opening al gepasseerd en werd de hele dag ook zonder al te veel moeite vast gehouden.
Vanaf de opening werden de koersen in Parijs ondersteunt door een hogere markt in Chicago. Ook de financiële markten hebben het Cyprus-verhaal grotendeels achter zich gelaten en ondanks een euro die duurder werd (ten opzichte van de dollar) konden er toch gemakkelijk groene cijfers op de borden in Parijs gezet worden.
In de graanmarkten wordt veel over de wisselkoers van de EUR/USD gesproken, maar is het effect naar mijn mening moeilijk te bevatten. Een dure euro is negatief voor de prijzen in Parijs vanwege het concurrentienadeel met de VS, maar tegelijkertijd heeft het dus een positieve uitwerking op de koersen in Chicago. Nu wordt er nogal veel gekeken naar de beurs in Chicago, en heeft een stijgende markt daar een positieve invloed op de noteringen in Parijs.
Wat dat dus per saldo oplevert?? Ik durf het niet te zeggen en vind de wisselkoers (indien er geen enorme schommelingen zijn) een teken is er in een markt weinig nieuws te melden is en men dat maar als (hoofd)argument gaat gebruiken om de beweging in de markt toch enigszins te kunnen verklaren.
Vooralsnog hebben de koersen van de granen weer een wat positievere trend te pakken en is een herhaling van de situatie van vorig seizoen (toen door krappe voorraden de markt aan het einde van het seizoen flink ging stijgen) nog steeds een reële mogelijkheid voor de komende weken.
De nieuwe oogst zal moeite blijven hebben flinke stappen naar boven te maken door de betere vooruitzichten voor het komende seizoen en zal wat meegetrokken worden door de stijging van het mei-contract. Zonder die hulp echter is een uitgangsniveau van €210/ton of zelfs hoger aan de hoge kant.
Rene van Zandwijk