
‘Bodem mag geen afvalputje worden’

De akkerbouwer uit Swifterbant is deelnemer aan Stichting Veldleeuwerik. Hij koos voor een ruimer bouwplan met een teeltschema waarbij hij niet elke drie jaar hetzelfde gewas op hetzelfde perceel teelt, maar eenmaal in de vier jaar.
Kwetsbare bodem
Vermeulen doet dat omdat het intensieve bouwplan van één op drie zijn bodem kwetsbaarder maakte. Op korte termijn kost de verruiming hem geld, maar op langere termijn is deze keus zeker gelijkwaardig aan het meer intensieve bouwplan, verwacht hij. De winst is een minder kwetsbare bodem.
Intrinsieke waarde
Voorzitter Jan Helder van de FPG gaf aan dat grondbezit alleen zijn waarde behoudt als de grond op duurzame wijze wordt gebruikt, om zo van generatie op generatie te kunnen worden overgedragen. Het gaat niet alleen om hoeveelheden en prijzen, maar ook om kwaliteit, de intrinsieke waarde van grond. Verpachter en pachter hebben daarbij een eigen verantwoordelijkheid, aldus Helder.
Lupine
Professor Rob van Haren, directeur van de innovatiesamenwerking Kiemkracht, gaf een beeld van onderzoeken die een relatie hebben met de bodem, zoals onderzoek naar lupine. Dat gewas is een potentiele eiwitvervanger. Voordelen ervan zijn dat het zelf stikstof vastlegt en het bodemleven stimuleert. Het rendement van lupine is echter veel lager dan van andere gewassen. Van Haren hoopt dat het lukt dat lupine een gezondheidsclaim krijgt. Dat kan een meerprijs opleveren, zei hij.