Ui meest gegeten groente

De monitor stelde in 2012 dagelijks 50 mensen in Nederland en 50 mensen in Duitsland vragen over hun eetgedrag en groenten- en fruitconsumptie van de dag ervoor. Daaruit kwam onder meer naar voren dat in Duitsland tomaten, wortels en uien de meest geliefde groenten zijn. De aardappel is de basis van het hoofdgerecht, salade, pasta, rijst of nasi en brood volgen op afstand. In Nederland maakt kip meestal de maaltijd compleet, in Duitsland zijn vooral gehakt en schnitzel populair.
Warme maaltijd
De warme maaltijd staat bij bijna de helft van de Duitsers tussen de middag op tafel, tegen 45 procent ’s avonds. In ons land schuiven we er vooral 's avonds voor aan (ruim 90 procent). Op het menu staat dan vrijwel altijd een hoofdgerecht (zowel in Nederland als in Duitsland 97 procent), met vrij vaak ook een toetje (Nederland bijna 40 procent, Duitsland bijna 25 procent). Het voorgerecht is geen zekerheid (in beide landen circa 10 procent).
Kant en klaar maaltijd
In ons land is het zelf bereiden van de ‘thuismaaltijd’ de regel. Bijna 10 procent gaf aan een kant-en-klaar maaltijd te hebben gehad of een maaltijd te hebben afgehaald / laten bezorgen. De kant-en-klaar of afhaalmaaltijd komt vaker op tafel in Duitsland.
Tekst: Productschap Tuinbouw
Beeld: Fenneke Wiepkema