(Klimaat-)verandering op Aardappeldemodag: kleiner en inhoudelijker
De (rooi)demonstraties leggen een te groot beslag op de gronden van de locatie Westmaas, stellen de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) en WUR. „De grond van de locatie is primair bedoeld om proeven aan te leggen. Om ook in de toekomst betrouwbaar onderzoek te kunnen blijven doen, is het niet langer verantwoord zoveel grond te reserveren voor de Aardappeldemodag. De kans op schade aan de grond bij een natte(re) editie wordt eenvoudigweg te groot”, aldus NAO en WUR.
Kennis en verdieping
Omdat er in de aardappelsector een groeiende vraag is naar kennis en verdieping willen NAO en WUR met de nieuwe opzet van Aardappeldemodag daar op insteken. „De oppervlakte wordt kleiner, maar het inhoudelijk programma wordt flink uitgebreid en de ontmoetingsplaats blijft.” Aardappeldemodag, dit jaar op 21 augustus, zal volgens de organisatoren veel meer dan voorheen in het teken staan van kennisoverdracht. Zo zullen ruim dertig sprekers uit de aardappelsector een presentatie geven om de aardappelsector te inspireren, informeren en het gesprek aan te gaan.
De Aardappeldemodag is oorspronkelijk begonnen voor de aardappelsector in Zuidwest-Nederland. „Van oudsher stonden er vooral regionale dealers en leveranciers”, gaf Marieke Ampt van WUR eerder aan in Akkerwijzer. Veel van die regionale leveranciers staan er nog steeds, maar nu staan er vooral veel landelijke bedrijven. Bovendien staan er ook een toenemend aantal buitenlandse standhouders. De dag is uitgegroeid tot een landelijk evenement, waar 8.000 bezoekers uit de hele Nederlandse aardappelketen komen én een aantal bezoekers uit België en enkele andere landen.
De Aardappeldemodag wil 'dé ontmoetingsplaats van de aardappelsector' zijn. Deze dag wordt om de twee jaar gehouden. Alleen in de coronaperiode werd in 2020 de Aardappeldemodag online gehouden.