Uien- en bonenvlieg vroeg: valgroepen op uienpercelen geplaatst
Uientelers moeten dan ook alert zijn op de aanwezigheid van deze insecten op pas gezaaide percelen. De bonenvlieg komt op de geur van kiemend zaad af en maakt dan zijn eerste schade.
Valgroepen geplaatst
Om een goed beeld te krijgen van de aanwezigheid van deze plagen is De Groene Vlieg begonnen met het plaatsen van de eerste valgroepen. De witte bekertjes worden na een week geleegd en de inhoud wordt onderzocht op de aanwezigheid van vliegen. Per valgroep worden drie bekers geplaatst, deze zijn goed voor 5,5 tot 6 hectare uien.
De temperatuursom is eerder bereikt dan in de afgelopen jaren, zegt Jaap Jonker van De Groene Vlieg. Daarmee is het plaatsen van de valgroepen naar voren gehaald. Ook het uitzetten van steriele uienvliegen gebeurt dit jaar eerder. „Normaal doen we dat pas rond half april, nu ongeveer een week eerder.”
SIT
De deelname aan de Steriele Insecten Techniek (SIT) neemt ieder jaar toe. In Zeeland is de deelname matig, maar in de nieuwere gebieden in het oosten is een dekkingsgraad van circa 90 procent. De Noordoostpolder kent een strook waar de SIT niet meer werkt, vanwege de te hoge druk van de uienvlieg. In gebieden waar het nog wel kan doet ongeveer 70 procent van het areaal mee. Dat geldt ook voor Oostelijk- en Zuidelijk-Flevoland.
Ongeveer 5 tot 10 procent van het areaal uien is inmiddels gezaaid.