IRS: voorkom stuifschade

Veel bietenpercelen op zand- en dalgrond zijn stuifgevoelig. Dat geldt ook voor gediepploegde percelen in Oostelijk Flevoland. Neem op tijd maatregelen om stuifschade te voorkomen of te beperken, waarschuwt het IRS.
- Zorg voor een grof zaaibed door te ploegen in combinatie met (een) vorenpakker(s). Het zaaibed is na het spitten of cultivateren stuifgevoeliger. Een grof zaaibed alleen is doorgaans niet afdoende.
- Zaai gerst. Gerst ontwikkelt zich snel, is later gemakkelijk dood te spuiten en daarom geschikt om stuifschade te voorkomen. De adviesdosering is 60 tot 80 kg per hectare. Nadeel van gerst is dat het gewas de eerste paar weken na het zaaien van de bieten geen of onvoldoende bescherming tegen stuiven biedt. Het kan dan nodig zijn aanvullende maatregelen te treffen.
- Door papiercellulose kort na het zaaien toe te (laten) dienen, wordt de grond vastgelegd. Dat geeft 4 tot 8 weken bescherming tegen stuiven. De adviesdosering is ongeveer 12 ton per hectare. De verspreiding vindt in het algemeen plaats door loonwerkers die hiervoor speciale apparatuur hebben.
- Duospraymethode. Voor het veenkoloniaal gebied in Drenthe, Groningen en Overijssel heeft de overheid voor 2013 toestemming gegeven om rundveedrijfmest in combinatie met waterspray in één werkgang toe te passen. Onderzoek in 2012 heeft aangetoond dat deze methode goed werkt tegen stuiven.
Pure rundveedrijfmest ter voorkoming van stuiven mag in 2013 alleen worden toegepast op Texel. Meer informatie over stuifbestrijding in suikerbieten is te vinden in de teelthandleiding van het IRS.