Productiewaarde asperge naar 51 miljoen euro

Duitsland is, net als bij het merendeel van de groenten, de voornaamste bestemming van de export van asperges. De afgelopen jaren was het land goed voor een afname van 40 tot ruim 50 procent van de totale export van 2,5 tot ruim 3 miljoen kilo. Ruim de helft van de export vindt plaats in de maand mei, wanneer de productie ook op z’n hoogst is. In de periode 2007 tot 2011 nam de Nederlandse productie toe van 14,5 naar 17,0 miljoen kilo.
Areaal
Het areaal asperges in productie nam toe tot circa 2.350 hectare. De eigen productie wordt aangevuld met import, met name uit Peru. Dit land was in 2011 goed voor ruim 85 procent van de geïmporteerde 13,5 miljoen kilo. Die import neemt toe vanaf februari en is in april het hoogst.
Het koude voorjaar verlaat de aspergeoogst. Traditioneel start het Nederlandse afzetseizoen op de tweede donderdag van april en eindigt op Sint Jan (24 juni). De consumptie piekt in het tweede kwartaal, maar asperges komen zowel in Nederland als in Duitsland jaarrond op tafel.