Europese Natuurherstelwet lijkt net voor de eindstreep te sneuvelen
Verschillende Europese lidstaten hebben na de goedkeuring van de Natuurherstelwet op 27 februari in het Europees Parlement hun standpunt vrij onverwacht gewijzigd, waaronder Hongarije en Slowakije. Ook België aarzelt, omdat Vlaanderen tegen de nieuwe EU-verordening is en Wallonië, het Franstalige landsgedeelte, vurig voorstander. Valt ook maar één van die landen af, dan is er geen gekwalificeerde meerderheid meer. Het ziet ernaar uit dat dit zal gebeuren.
Aanstaande maandag komen de 27 milieuministers van de EU in Brussel bijeen om de Natuurherstelwet definitief goed- of af te keuren. Voor een gekwalificeerde meerderheid is minimaal 55 procent van de lidstaten vereist of 15 landen die samen goed zijn voor 65 procent van de Europese bevolking.
Herstel
De Permanente Vertegenwoordigers (PV’s) van de lidstaten (vaste ambassadeurs bij de EU in Brussel, red.) probeerden vrijdag nog om de plooien glad te strijken en het pad te effenen voor aanvaarding van deze wet. Die moet ervoor zorgen dat tegen 2030 minstens twintig procent van het land en de zee in de EU herstelt; dat wil zeggen in 'gezonde kwaliteit' moet zijn.
Voor habitats moet dat cijfer in 2030 op dertig procent liggen, in 2040 op zestig procent in 2050 op negentig procent. Het betreft dan vooral bossen, graslanden, natte gebieden en meren. Daarbij krijgen de beschermde Natura 2000 gebieden voorrang.
Gekwalificeerde meerderheid
Als de PV’s vrijdag concluderen dat de 27 lidstaten maandag geen gekwalificeerde meerderheid kunnen halen en de stemming van de milieuministers deze conclusie bevestigen, is de Natuurherstelwet van tafel.
Enkele media hebben de zwarte piet al doorgeschoven naar de Hongaarse premier Viktor Orbán. „Dat is een beetje voorbarig. De zaak ligt ingewikkelder en er zijn meer tegenstanders”, zegt een woordvoerder van de Europese Commissie. Het aantal lidstaten, dat dwars ligt, kan volgens de woordvoerder nog toenemen.
Tekst: Jan Schils
Beeld: Ellen Meinen