Tarweprijzen herstellen deze week, maar volgend rapport komt er aan...
Krappe eindvoorraden dit seizoen zorgen voor het mei-contract in de tarwe dat er gemakkelijk hersteld kon worden deze week van de forse daling die donderdag kwam na het verschijnen van het USDA-rapport omtrent de voorraden en de verwachte arealen in de Verenigde Staten.
Maar ook voor de nieuwe oogst was er een mooi herstel te noteren aan het einde van de week. De koude start van de lente en de koude maart-maand zorgen ervoor dat de tarwe in het Oekraïne en Frankrijk flink achter liggen qua ontwikkeling ten opzichte van de voorgaande jaren. Door de droge omstandigheden in de VS kwam Informa deze week nog met de verwachting dat de tarwe-oogst daar zo’n 10% lager zal zijn t.o.v. vorig jaar. Ook voorgaande rapporten van bijvoorbeeld de IGC laten zien dat er weliswaar een goede tarwe-oogst zit aan te komen, maar dat de eindvoorraden volgend seizoen niet heel veel zullen verbeteren en de spanning in de markt zal blijven zitten.
De exportcijfers in Europa van deze week lieten ook zien dat de vraag naar Europese tarwe nog steeds groot is, ondanks het veel hogere prijsniveau ten opzichte van de VS. Als er in de komende weken ook in dit tempo door gegaan blijft worden met exporteren zullen de tarwe-voorraden in Europa op zeer lage niveaus uitkomen. Zorgen omtrent de productie van tarwe in het nieuwe seizoen zullen dan meteen terug te zien zijn in de prijsontwikkeling van de nieuwe oogst in Parijs.
De komende week zullen de graanmarkten weer in het teken staan van het WASDE (World Supply and Demand Estimates)-rapport van de USDA. Wereldwijd het meest bekeken rapport zorgt vaak voor een voorzichtige houding in de dagen daarvoor en veel prijsschommingen na de publicatie ervan. Met name de verbruikscijfers voor tarwe, mais en soja zullen kritisch bekeken worden omdat de daling daarvan voor hogere voorraden in het rapport van vorige week zorgden.
Rene van Zandwijk