Omwonenden en ouders in Diever zitten niet te wachten op lelieteelt nabij huizen en school
Het is tegen het zere been van het activistische Meten=Weten, omwonenden en ouders van kinderen op basisschool RSG Stad en Esch in Diever. Meten=Weten diende een handhavingsverzoek in bij de gemeente Westerveld en de ouders en omwonenden stappen naar de rechter (de zaak dient in april) om de teelt te voorkomen. Ze zijn bang voor de gewasbeschermingsmiddelen die de boer gaat gebruiken voor de lelies, melden deze partijen in een persbericht.
In 2022 en 2023 werden twee jaar pioenrozen op dit perceel geteeld. De ongeruste omwonenden hebben toen bij de gemeente Westerveld gepleit voor een spuitvrije zone langs wijk en school/sportcomplex. De gemeente Westerveld ging daar niet op in. Omwonenden zijn dan ook verbijsterd over het huidige plan om lelies op hetzelfde perceel te telen met gebruik van nog veel meer bestrijdingsmiddelen. „Zo’n langjarige blootstelling brengt veel extra risico’s voor onze gezondheid met zich mee, vooral voor opgroeiende kinderen”, zegt een woordvoerder van de groep omwonenden en ouders.
Overleg
Er wordt een onderzoek van het RIVM aangehaald (niet over gezondheid, maar de afstand tot waar middelen komen) en een advies van de Gezondheidsraad. „Helaas heeft ons overleg met de teler en ook met de gemeente niet tot oplossingen geleid. En als wij geen bescherming krijgen van de overheid, kunnen we uiteindelijk niets anders doen dan bescherming zoeken via de rechter”, aldus de woordvoerder.
Intussen bemoeit ook de lokale politiek zich met de kwestie. Onder meer de PvdA in Westerveld heeft vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders. In Brabant moest een lelieteler zich ook al verantwoorden bij de hoogste bestuursrechter voor zijn gewas.
Biologische middelen en suikerwater
De uitspraak van de Raad van State wordt binnen enkele weken verwacht. „Ze zien vaak spuitwagens op de lelievelden rijden en denken dan dat we alleen maar met chemische middelen spuiten”, zei de Brabantse boer Leo van de Westelaken. „Maar dat is onzin, we spuiten met 85 procent biologische middelen, bijna hetzelfde als een gemiddelde appel- of preikweker. Bovendien spuiten we weleens met suikerwater tegen de nachtvorst. Dat is allemaal niets om je zo’n zorgen over te maken.”
De rechter in Den Haag gaf al aan waarschijnlijk de boer gelijk te moeten geven. Immers, leliebollen telen is nu eenmaal een agrarische activiteit.