Noodzaak zwavel vaak onderschat
Een doordachte zwavelbemesting is essentieel voor veel gewassen, en met name voor wintertarwe. Een tekort aan zwavel kan, volgens mestfabrikant Yara, niet alleen leiden tot verminderde efficiëntie van stikstofgebruik, maar ook tot belasting van het milieu en onnodige kosten.
Katalysator
In de bemesting werken stikstof en zwavel uitstekend met elkaar samen. Zwavel en stikstof dienen daarbij wel in de juiste verhouding (4:3) te worden toegediend. Deze twee elementen werken samen als een katalysator. Zo wordt stikstof door het gewas beter opgenomen wanneer voldoende zwavel aanwezig is. Een optimalisatie van deze verhouding is zowel gunstig voor de gewasgroei, als voor het minimaliseren van de milieu-impact en kosten voor de meststoffen zelf.
Naar behoefte
Yara onderstreept dat het van groot belang is om altijd naar behoefte te bemesten. Een gedegen bodemanalyse vormt daartoe de basis. Zo’n analyse biedt de teler inzicht in de specifieke zwavelbehoeften van het gewas. Dit is weer essentieel voor een optimale groei en opbrengst. Daarbij zijn twee belangrijke inzichten te herkennen bij het toepassen van een zwavelbemesting.
Herkenbaar
Een zwaveltekort manifesteert zich volgens Yara eerst in de jongere plantendelen. Zo wijst het verbleken van bladeren op zwavel dat zich in de plant slecht verplaatst, wat uiteindelijk kan resulteren in onvoldoende beschikbaarheid voor een optimale benutting van stikstof. Zelfs als de totale zwavelbehoefte op papier gedekt is, kan dit leiden tot merkbare verminderingen in de graanopbrengst, zowel in kwantiteit als kwaliteit.
Te laat
In de praktijk blijkt dat zwavel in de meeste bodems te laat mineraliseert. De behoefte van de plant en de aanvoer van zwavel sluiten vaak niet goed op elkaar aan. Dit is te voorkomen door meerdere malen te bemesten. Zo kan de vertraagde beschikbaarheid worden gecompenseerd en mede zorgen voor een optimale opbrengst van wintertarwe.